Pronađen par iz vremena Trojanskog rata

ARHEOLOZI su u antičkom turskom gradu Troji pronašli ostatke muškarca i žene koji su umrli 1200. godine prije nove ere. Kako je naglasio njemački profesor Ernst Pernicka, par je preminuo u vrijeme kad je, prema Homeru, trajao Trojanski rat.

Pernicka je nadgledao iskope na nalazištu u sjeverozapadnoj Turskoj gdje se nalazila linija obrane grada sagrađenog u brončano doba. Prema mjestu nalaza para, može se zaključiti da je područje Troje bilo mnogo veće u krajem brončanog doba nego što se prije mislilo. "Ako se potvrdi pretpostavka da su tijela iz 1200 godine prije nove ere, to znači da su ti ljudi živjeli u vrijeme Trojanskog rata", rekao je Pernicka.

Pored tijela su pronađeni dijelovi posuđa kojem su nedostajali donji dijelovi, a za koje je utvrđeno da potječe iz 1200. godine prije nove ere.

Pernicka je također istakao da je par mogao biti sahranjen i 400 godina kasnije, na lokaciji koju arheolozi zovu Troja VI ili Troja VII, što se odnosi na različite slojeve ruševina antičkoga grada.

Drevni grad Troju, smještenu na sjeverozapadu današnje Turske kod Dardanela, otkrio je 1870-ih godina njemački arheolog Heinrich Schliemann.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.