Proruski separatisti uhitili Amerikanca. Njegova obitelj: Nije sudjelovao u borbama

Screenshot: YouTube

PRORUSKI separatisti uhitili su u Ukrajini 35-godišnjeg američkog državljanina Suedija Murekezija. Amerikanac je uhićen prošlog mjeseca u Hersonu i time je postao treći američki državljanin kojeg su proruski separatisti uhitili, piše Guardian.

Njegov brat Sele Murekezi rekao je da je Suedi živio u Ukrajini više od dvije godine. "Svi smo jako zabrinuti za njega, očito je u opasnosti", rekao je brat Amerikanca.

Obitelj kaže da nije sudjelovao u borbama

Nakon što se nisu čuli mjesec dana, Sele je u ranim jutarnjim satima 7. srpnja primio poziv svog brata, koji mu je rekao da je zatvoren u Donjecku, najvećem gradu u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck koju podržava Rusija.

Murekezi je također rekao da je bio u istom zatvoru kao Alexander Drueke i Andy Tai Ngoc Huynh, dvojica američkih boraca koje je Rusija zarobila prošlog mjeseca. 

Za razliku od Druekea i Huynha, Murekezijevi prijatelji i obitelj kažu da on nije sudjelovao ni u kakvim borbama u Ukrajini i da se preselio u tu zemlju prije otprilike četiri godine te živi u Hersonu od 2020.

"Koriste ga kao pijuna za vlastite propagandne svrhe"

Suedi je telefonom rekao svom bratu da je lažno optužen za sudjelovanje u proukrajinskim prosvjedima. "Koriste ga kao pijuna za vlastite propagandne svrhe", rekao je njegov brat Sele.

Ruske snage zauzele su Herson 2. ožujka, a u prvim tjednima nakon okupacije došlo je do proukrajinskih prosvjeda. Prosvjede je brzo prekinula vojno-civilna uprava uz pomoć ruskih trupa. Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da su svjesni pritvaranja Murekezija.

No nije htio dati više detalja. Murekezijeva obitelj rekla je da su svakodnevno u kontaktu sa State Departmentom o njegovoj situaciji. Suedijevi prijatelji kažu da unatoč opasnosti nije htio napustiti Ukrajinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.