Prošao sporazum Vlade i sindikata

PREDSTAVNICI sindikata javnih službi danas su objaviti rezultate referenduma pristaju li ili ne sporazum s Vladom, koji je dogovoren tijekom dramatičnih pregovora, a prema rezultatima velika većina od oko 90 posto članstva koje je glasalo izjasnila se pozitivno.

Tako je prihvaćen Sporazum o predviđenom rastu plaća za sljedećih sedam godina. Prema Sporazumu Vlada ima još malo manje od mjesec dana da pripremi Zakon i predloži Hrvatskom saboru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osnovici plaća u javnim službama kojim bi se Zakon dopunio na način da se osnovica za plaće u javnim službama određuje pregovorima između Vlade RH i sindikata pojedinih javnih službi, odnosno da istu određuje Vlada ako pregovorima nije utvrđena.

U slučaju da je referendum pokazao više negativnih odgovora sindikat bi se vratio svojem temeljnom zahtjevu, a to je vraćanje na snagu kolektivnog ugovora iz rujna prošle godine, kojeg je Vlada jednostranom odlukom ukinula.

Plaće do 2016. godine

Podsjetimo, u dokumentu Sporazuma između Vlade i sindikata javnih službi stoji kako će se plaće javnih službenika od 1. siječnja 2010. uskladiti s inflacijom, a povišica od 6 posto bit će im vraćena nakon što dva uzastopna tromjesečja BDP bude prosječno rastao za 2 posto.

Dogovoreno je kako će od 2012. do 2016. godine plaće u javnim službama pratiti rast plaća u zemlji i to uvećane za postotak o kojem će se pregovarati svake godine, a sve da se ostvari konačni cilj do 2016. godine, a to je da se plaća početnika s fakultetom u javnim službama izjednači s prosječnom plaćom u gospodarstvu.

Prevareni sporazumom

Dio sindikata smatra da su prevareni sporazumom jer će im se nakon uspjelog štrajka u narednih 15 mjeseci smanjiti plaće u prosječnom mjesečnom iznosu od tri stotine kuna. Posebice je glasan bio sindikat Preporod koji broji oko 9 tisuća članova, koji su zaposleni u osnovnim i srednjim školama, a koji su se otvoreno zalagali za "Ne" na referendumu i odbacivanje sporazuma s Vladom.

"Pregovori su donijeli Vladi pobjedu jer su nam smanjili plaće, ostvarili su predizborni politički uspjeh, a sindikatima su dali predodžbu da se nakon dugotrajnih pregovora uspjeli izboriti za svoje ciljeve. A zapravo su nam svima smanjili plaće", naglasio je svojevremeno čelnik Preporoda Željko Stipić.

"Stipić bi trebao prestati obmanjivati javnost jer Vlada nije s lakoćom skršila Sporazum koji je javnim službenicima omogućio šest posto povišice godišnje u roku tri godine, već je ukinula povišicu, samo za ovu godinu, i to zbog gospodarske krize", odgovorio mu je Ribić.

Ribić je najavio da će se sindikati na jesen pridružiti prosvjedu studenata, koji zahtijevaju besplatno obrazovanje.

I.Ć.
Foto: Dragan Matić (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.