Ovo umirovljenici mogu kupiti za 155 kn koje im država daje kao pomoć zbog inflacije

Ovo umirovljenici mogu kupiti za 155 kuna koje im država daje kao pomoć zbog inflacije Foto: Index

ZBOG visoke inflacije, kako bi se pomoglo umirovljenicima, vlada će povećati mirovine. Prosječna novčana naknada od 2701 kunu u rujnu bi se trebala povećati za 155 kuna. Budući da cijene mnogih proizvoda zbog inflacije neprestano rastu, izračunali smo što zapravo tim novcem umirovljenici mogu kupiti.

Ostane li litra goriva do rujna na današnjoj cijeni od 13.50 kuna, umirovljenici će moći kupiti pet litara goriva Eurosuper 95, na što će potrošiti 67.5 kuna.

Mogu kupiti i litru suncokretova ulja, čija se cijena zadnjih mjeseci penje do 20 kuna po litri, ovisno o prodavaču, čime su od svog bonusa već ostali na samo šezdesetak kuna.

>>Rekordna inflacija u Hrvatskoj, hrana u godinu dana poskupjela više od 15%

Mirovina raste zbog inflacije, cijene proizvoda drastično su porasle

Od toga umirovljenici mogu kupiti toaletni papir, koji je također postao dragocjen, pa se njegova vrijednost na policama kreće od onih na akciji za 28 kuna do luksuznijih izdanja od 40 kuna za paket od 10 rola. Recimo da će osoba koja troši ovaj bonus uzeti onaj od 35 kuna.

Brašno je također namirnica za koju ne treba naglašavati kako je s dvije, tri kune došla na nevjerojatnih deset kuna u svega par godina, a svakako će se naći u većini potrošačkih košarica. I već nam je ostalo svega 10 kuna od vladinog novog dodatka. Taman da umirovljenici kupe Ledov šlag od 9.99 kuna za 220 ml, koji je također donedavno bio drastično povoljniji. 

155 kuna dobit će oni koji primaju prosječnu mirovinu od 2701 kunu

Ovo povećanje mirovine najavljuje se kao najveće usklađivanje mirovina u povijesti države. Prema pisanju portala Mirovina.hr, dosadašnji rekord drži druga polovica 2008. godine, kada je iznosilo 4.05 posto, a u rujnu ove godine moglo bi iznositi 5.75 posto. Izračunu od 155 kuna za prosječnu mirovinu od 2701 kunu novinarima Mirovine.hr dao je nekadašnji saborski zastupnik HSU-a Željko Šemper.

>>Što inflacija radi našim plaćama?

Pojasnio je da ovaj porast mirovina dolazi zbog visoke inflacije. Godišnja inflacija u travnju u odnosu na prošlogodišnji travanj dosegnula je 9.4 posto, a kada zbrojimo prvo ovogodišnje usklađivanje (2.24 posto) i hipotetskih 5.75 posto, dolazimo do tek 8 posto rasta. Prevedeno – kupovna moć će vam, čak i u slučaju ovakvog usklađivanja, biti manja nego prošle godine.

Neki će dobiti 30 kuna bonusa, a neki 600

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja izračunao je kako će neki dobiti samo 30 kuna, a neki 600 kuna više. Ipak, ni jedni ni drugi ne spadaju u prosjek.

>>Hrelja izračunao povećanje mirovina: Nekima 30, nekima 600 kuna više

Prosječna najniža mirovina je oko 2000 kuna, pa povećanje za 1.5 posto iznosi 30 kuna, što nije mnogo, ali postotak se polako diže, a dio od tih 287.000 umirovljenika bit će obuhvaćen i obiteljskim mirovinama. Hrelja je istaknuo da prosječna obiteljska mirovina iznosi oko 2500 kuna, a povećanje od 10 posto je 250 kuna, no ako osoba ostvari dodatak u vidu korištenja dijela obiteljske uz osobnu mirovinu, riječ je o primjerice 200 ili 600 kuna.