Prošlo je 30 godina od prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj

Foto: HRT

TRIDESET je godina od prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, a njihovim održavanjem i konstituiranjem višestranačkog Sabora Republike Hrvatske započelo je poglavlje novije povijesti Hrvatske i proces njezinog osamostaljivanja.

Prvi krug izbora za tada trodomni Sabor održan je 22. i 23. travnja 1990. godine, a drugi 6. i 7. svibnja, podsjetili su u srijedu iz Hrvatskog sabora.

Izbori su bili raspisani za Društveno-političko vijeće, Vijeće općina i Vijeće udruženog rada, koja su činila tadašnji Sabor Socijalističke Republike Hrvatske, koja je u tom povijesnom trenutku još uvijek bila u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Izborima su prethodila dva značajna događaja

Izborima su prethodila dva značajna događaja u veljači 1990. godine, kada je formalno odobreno registriranje novih političkih stranaka te su usvojeni ustavni amandmani kojima su legalizirani višestranački izbori.

Izbori su provedeni po većinskom sustavu, a za 351 zastupničko mjesto natjecale su se 33 stranke i 16 udruženja s ukupno 1705 kandidata.

Pobjednica izbora bila je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ). S 42 posto osvojenih glasova, HDZ je dobio 205 mandata odnosno 58 posto zastupničkih mjesta.

Drugo mjesto osvojio je Savez komunista Hrvatske - stranka demokratskih promjena (26 posto glasova, 107 mandata odnosno 30 posto zastupničkih mjesta), treće Koalicija narodnog sporazuma (15 posto glasova i 21 mandat), a četvrto Srpska demokratska stranka (1,6 posto glasova, 5 mandata).

Preostalih 13 mandata pripalo je nezavisnim zastupnicima i zastupnicima nacionalnih manjina.

Dan državnosti pa Dan Hrvatskoga sabora

Temeljem rezultata prvih višestranačkih parlamentarnih izbora, 30. svibnja 1990. godine konstituiran je i prvi višestranački Hrvatski sabor.

U godinama koje su slijedile, taj se dan slavio kao Dan državnosti Republike Hrvatske, bio je državni blagdan i neradni dan, no 2001. preimenovan je u Dan Hrvatskoga sabora i više nije bio blagdan, nego spomendan i radni dan. 

Zakonom o blagdanima, koji je na snazi od 1. siječnja ove godine, 30. svibnja ponovno je proglašen Danom državnosti Republike Hrvatske, blagdan je i neradni dan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.