KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Prošlo je 45 dana od pojave korone u splitskom Domu - 18 mrtvih, a nitko nije kriv

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, FaH

PROŠLO je dvadesetak dana otkako su ministri Vili Beroš i Vesna Bedeković objavili da u splitskom domu za starije i nemoćne osobe nije bilo stručnih propusta, a inspekcijski izvještaji koji su doveli do tog senzacionalnog zaključka najstrože su čuvana državna tajna, iako je u Domu covidom-19 zaraženo 68 ljudi, a 18 ih je umrlo.

Pitanje o zataškavanju inspekcijskih izvještaja poslali smo vladi Republike Hrvatske, ali odgovor nismo dobili. Pitali smo i Zorana Milanovića, predsjednika države, te dobili tek nešto malo više: "Ukoliko ministarstva posjeduju traženu informaciju, stav je Predsjednika Republike kako moraju postupiti u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, osim ukoliko tražene informacije iz zakonom propisanog razloga nisu klasificirane nekom vrstom oznake tajnosti."

Izvještaji skriveni i od sabora

Do inspekcijskih izvještaja nije stigao čak ni saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, potvrdila nam je njegova čelnica Ines Strenja Linić. "Odmah nakon što je izvršen nadzor uputila sam zahtjev Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb jer moj odbor pokriva ta dva ministarstva kao matično tijelo, da nam se dostave izvješća. Ministarstvo zdravstva nije uopće odgovorilo, a Ministarstvo za demografiju je odgovorilo da ne može dostaviti jer su izvidi DORH-a još uvijek u tijeku. To je pokazatelj, zapravo, da ne poštuju čak ni najviše zakonodavno tijelo i nije im jasno da su hijerarhijski odgovorni dostaviti svaku informaciju nadležnom saborskom odboru", svjedoči Strenja Linić.

DORH-u ne smetaju inspekcijski izvještaji

A mi dodajemo kako je izlika spomenutog ministarstva netočna, odnosno lažna, jer već smo pisali da su nam iz splitskog Općinskog državnog odvjetništva, koje provodi izvide, odgovorili kako inspekcijski izvještaji ne utječu na njihov rad. Kada smo o tome izvijestili oba ministarstva, odgovoreno nam je kako je naša molba da dobijemo izvještaje i pitanja o članovima inspekcija proslijeđena službeniku za informiranje, što nije uobičajena praksa kada se odgovara na novinarske upite i molbe.

Ni Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb Splitsko-dalmatinske županije, potvrdila nam je njegova predsjednica Milija Baldić Lukšić iz Mosta, nije stigao do inspekcijskih izvještaja, iako je pokušavao. Istodobno, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u odgovoru na upit Danijela Kukoča, SDP-ovog županijskog vijećnika, poziva se na DORH-ove izvide te tvrdi da mu "nalaze nadležnih ministarstava vezano za inspekcijske nadzore u Domu za umirovljenike u Vukovarskoj ulici u Splitu" nije ovlašten ustupiti "do okončanja postupka koji je u tijeku".

Župan lopticu prebacuje ministarstvima

Index je također više puta od oba ministarstva pokušao doći do inspekcijskih izvještaja i informacija o članovima inspekcija. Pokušavali smo i od Splitsko-dalmatinske županije, osnivačice Doma, ali i tu smo prošli poput vijećnika Kukoča. Ovo je posljednje što smo dobili iz županova kabineta: "Kao što Vam je poznato izvješće su radili Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Stoga Vas upućujemo da se za sve detalje izvješća obratite spomenutim ministarstvima."

Ministar zdravstva Beroš rekao je da u Domu nije bilo propusta nekoliko dana nakon što je izvor iz istrage Indexu zadovoljno govorio o dokazima prikupljenim protiv odgovornih osoba u Domu. Na čelu Doma i dalje je Ivan Škaričić, bivši omiški gradonačelnik, a župan Boban je nakon izbijanja zaraze Helenu Bandalović imenovao svojom povjerenicom u toj ustanovi.

Index će i dalje inzistirati na objavi izvješća, imena članova inspekcija i svih relevantnih informacija o ovom slučaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.