Prosvjed Vodičana zbog bazne stanice, misle da će od nje dobiti rak

Foto: Pixsell/Hrvoje JElavić

STOTINJAK Vodičana prosvjedovalo je u nedjelju protiv postavljanja bazne stanice teleoperatera na stambenoj zgradi u Ulici Roca Pave koja se nalazi između vodičkog autobusnog kolodvora i ambulante.

Organizatori prosvjeda iz Građanske inicijative nedavno su pokrenuli i peticiju koju je potpisalo stotinjak stanara susjednih kuća, a transparentima "Baznim stanicama nije mjesto u blizini pedijatrije", "Ne želim dobiti rak" i "Vaša fasada nije važnija od naših života", kažu kako neće stati u borbi protiv postavljanja stanice za koju tvrde da će loše utjecati na njihovo zdravlje.

"Zračenje je najveći razlog zbog kojega se protivimo postavljanju bazne stanice operatera TELE 2, ako se ona postavi, zračit će u čekaonici pedijatrije koja se nalazi u blizini, pet do osam puta jače nego mobitel", tvrdi Auro Friganović iz Građanske inicijative koji živi u kući u blizini zgrade na kojoj bi trebala biti postavljena bazna stanica.

Vodičani kažu da su svoju peticiju predočili i Gradskoj upravi gdje su im, tvrde, rekli da je za izdavanje dozvole za stanicu nadležan županijski Ured za prostorno uređenje.

Neki od okupljenih prosvjednika kažu kako stanari zgrade u Ulici Roca Pave žele postaviti baznu stanicu samo kako bi im se obnovila fasada.  Jedan od njih, Josip Mateša Jole poručuje, međutim, da će svojim tijelima spriječiti postavljanje odašiljača čije bi zračenje ugrozilo zdravlje vodičke djece.

Opunomoćenik stanara: Imamo dovoljno potpisa stanara za baznu stanicu

Opunomoćenik stanara zgrade na koju bi se stranica trebala postaviti, Ante Grbac, ranije je kazao kako ima 78 posto potpisa suglasnosti stanara za postavljanje bazne stanice te da je suglasnost dala i Privredna banka Zagreb koja ima poslovnicu u prizemlju zgrade.

Istaknuo je kako će postavljena bazna stanice biti 12 metara iznad bilo koje nekretnine u krugu od 200 metara te da zračenje ne može štetno utjecati. Kazao je i kako stanari u zgradi i okolici mogu u svakom trenutku naručiti od HAKOM-a mjerenje zračenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.