Prve trzavice na relaciji SDP - HNS: Tko će biti ministar kulture?



ZORAN MILANOVIĆ je, prema informacijama koje "cure" iz Kukuriku koalicije, gotovo završio kadrovsku križaljku. Već je više-manje poznato kome će pripasti fotelje u budućoj vladi, ali nekoliko nepoznanica i dalje je prisutno.

Tako su, primjerice, za funkciju ministra obrazovanja u igri čak tri imena - Gvozden Flego, Neven Budak, ali i Željko Jovanović, koji je najavio uvođenje reda u hrvatski sport. Podsjećamo, sport je dosada također bio u resoru koji je obuhvaćao obrazovanje i znanost.

Dilema postoji i u ministarstvu pravosuđa. Na tu funkciju, koju je obavljala u vladi Ivice Račana, želi se vratiti Ingrid Antičević Marinović. Međutim, za isto mjesto konkurira i Josip Leko, koji u vrhu SDP-a navodno znatno bolje kotira.

Zbog ministarstva kulture trzavice između SDP-a i HNS-a

Nije još sigurno ni kome će pripasti ministarstvo kulture. Među kulturnjacima najveću podršku ima Andrea Zlatar, članica HNS-a. No, u SDP-u navodno ne žele HNS-ovcima prepustiti i ministarstvo kulture, pa se kao rezervna opcija nameće Nenad Stazić. "Ne znam još hoću li biti ministar", kazao je Stazić novinarima koji su danas dežurali na Iblerovu trgu, pred središnjicom SDP-a.

Naime, Radimir Čačić u intervjuu za Index potvrdio je da će HNS u vladi osim njega predstavljati Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak, ali dao je i natuknuti kako postoje određene trzavice između dvije vodeće stranke u Kukuriku koaliciji. HNS je na ovim parlamentarnim izborima osvojio najbolji rezultat u svojoj povijesti (14 mandata), te se očito ne želi zadovoljiti samo s tri dogovorene fotelje.



Ostojić najavio reforme u policiji

U središnjici SDP-a, vjerojatno na konzultacijama s Milanovićem, danas je bio cijeli niz ministara u budućoj vladi: Milanka Opačić (socijala i međugeneracijska solidarnost), Mirando Mrsić (obrana), Mirela Holy (zaštita okoliša), Ranko Ostojić (policija)...

"Nemam što govoriti o križaljkama", kazao je Ostojić, ali indirektno je ipak potvrdio da računa na poziciju ministra unutarnjih poslova. "U sustavu policije će doći do promjena. Imam puno iskustva, znam koje reforme želim provesti", kaže Ostojić, te podsjeća da je na nužne reforme redovito upozoravao i dok je bio u saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Pojavio se na Iblerovu trgu i Mato Crkvenac, bivši ministar financija, koji je novinarima u prolazu samo kratko dobacio da neće u Vladu. Pozicija ministra financija u Milanovićevoj vladi gotovo sigurno će pripasti Slavku Liniću, riječkom SDP-ovcu koji sa šefom stranke nije uvijek bio u najboljim odnosima, ali čiju stručnost stranački vrh smatra neupitnom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.