Prvi intervju prve gradonačelnice Rima: Najavila oštru borbu protiv mafije u gradu pred bankrotom

Foto: FAH

VIRGINIA RAGGI novoizabrana je gradonačelnica Rima, ujedno je i prva žena kojoj je pošlo za rukom stati na čelo talijanske prijestolnice.

Njena stranka, Pokret pet zvjezdica, jedna je od najmlađih stranaka u Italiji. Naime, 2009. godine osnovao ju je komičar Beppe Grillo kao anti-establišmentsku stranku. Po svojoj politici najsličniji su ORaH-u, bivšoj stranci Mirele Holy.

Na izborima u nedjelju Raggi je premoćno pobijedila Roberta Giachettija iz stranke talijanskog premijera Mattea Renzija, osvojila čak 67,15% glasova.

Izabrana je na populističkoj platformi borbe protiv ustaljenih političkih opcija, ali sada je čeka iznimno težak zadatak dovođenja rimske blagajne u red. Glavni grad Italije dužan je oko 13 milijardi eura i brojni analitičari slažu se da Rimu prijeti izgledan bankrot. Uspije li Raggi u ispravljanju krivog Tibera, njena stranka bi mogla postati glavna opozicija Renziju i njegovoj Demokratskoj stranci.

Rezovi, rezovi, rezovi

"Počet ćemo s rezanjem velikih svota novca koje grad rasipa, a smatramo da možemo uštedjeti oko 1,2 milijarde eura svake godine. Moram racionalnije trošiti i taj novac uložiti u javne usluge", izjavila je Raggi u razgovoru za Euronews. Tijekom predizborne kampanje dolazilo je do oštrih riječi između Raggi i Renzija, ali ona se brani i govori da nikad nije započinjala ta prepucavanja. "Demokratska stranka bila je iznimno kritična prema meni. Što se mene tiče, nemamo nikakvih problema. Počet ćemo ispočetka i raditi u interesu Rima i njegovih građana. Očekujem isti pristup i od premijera Mattea Renzija, ali i ostalih institucija", kaže Raggi.

Obračun s mafijom

Osim prazne gradske blagajne, veliki problem predstavljat će i kronična bolest Italije, a to je mafija. Raggi je uvjerena da postoje dostupni alati za uspješnu borbu protiv korupcije.

"Moramo iskoristiti dostupne alate. Državna antikorupcijska agencija analizirala je oko 1.500 ugovora i zaključili su da je 90% ugovora bilo protuzakonito i protivilo se zdravom razumu. Očito je da gradska uprava ne funkcionira kako treba već godinama i na nama je da to popravimo", rekla je Raggi.

Nakon Pariza i Madrida, Rim je treća europska prijestolnica kojom upravlja žena. Raggi smatra da je to znak promjene. "Vidimo da su ljudi spremni za nove avanture i nadam se da će ovo biti tek prvi korak prema jednakoj zastupljenosti spolova", ispričala je Raggi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.