Prvi put snimljeno kako divlji tuljani plješću pod vodom, evo zašto to rade

Screenshot: YouTube/Telegraph

ZNANSTVENICI su prvi put snimili tuljane u divljini kako plješću pod vodom i proizvode zvuk sličan pucnju iz puške.

Istraživanje tijekom kojeg je snimljen ovaj zanimljivi video provodilo je australsko Sveučilište Monash, a objavljeno je u nedjelju u časopisu Marine Mammal Science.

Smatra se da mužjaci sivog tuljana plješću kako bi demonstrirali snagu i upozorili druge mužjake da se drže podalje. Prvotno se mislilo da tuljani zvuk koji podsjeća na pucanj proizvode vokalno, no najnovija snimka pokazuje kako ga stvaraju pljeskanjem peraja, piše The Independent.

"Pljesak je bio nevjerojatno glasan"

"Ronio sam kod otočja Farne kada sam prvi put vidio da mužjak tuljana plješće pod vodom. Učinak je bio trenutan i suparnički mužjaci brzo su se razbježali“, rekao je stručnjak za podmorje Ben Burville sa Sveučilišta Newcastle.

"Pljesak je bio nevjerojatno glasan i u početku mi je bilo teško vjerovati da ga stvara perajama. Taj karakterističan zvuk koji podsjeća na pucanj iz puške čuo sam više puta tijekom zadnjih 17 godina, ali nikada do sada nisam uspio snimiti kako ga tuljani proizvode", objasnio je.

"Onda sam jednog dana tijekom ronjenja čuo nekoliko takvih pucnjeva u daljini i odmah upalio kameru za snimanje. I sve uhvatio!", oduševljeno je ispričao Burville.

Važno društveno ponašanje

Voditelj istraživanja biolog David Hocking sa Sveučilišta Monash rekao je kako se možda nekima to pljeskanje neće činiti iznenađujućim jer, na kraju krajeva, tuljani to često rade u zoološkim vrtovima i akvarijima.

"No, treba naglasiti kako se tuljane u zoološkim vrtovima trenira da to rade kako bi nas zabavili, a da tuljani u divljini to čine svojevoljno", kazao je Hocking.

"Izgleda da je pljeskanje za sive tuljane važno društveno ponašanje. Ljudi zagađuju oceane raznom bukom i time ometaju specifične forme komunikacije među morskim sisavcima. No, sada kada znamo da tuljani na takav način komuniciraju, moći ćemo poduzeti neke mjere zaštite", objasnio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.