Prvi ruski špijun bio je Srbin iz Hercegovine koji je odrastao u Dubrovniku

RUSKI predsjednik Vladimir Putin se iznenadio kada su mi iz Ruske akademije znanosti potvrdili da je rusku obavještajnu službu u 17. stoljeću osnovao Srbin Sava Vladisavljević.

Srpske Večernje novosti pišu da je Vladisavljević bio avanturist, trgovac, diplomat i obavještajac, a rodio se 1668. godine kod Gacka u Hercegovini te je nekoliko desetljeća kasnije postao jedan od najmoćnijih ljudi Europe. U centar pažnje se Vladisavljević vratio 2008. godine tijekom stvaranja novog sporazuma o razgraničenju Kine i Rusije.

Na putu je stvarao modernu obavještajnu službu

Putin je tada pozvao predstavnike Ruske akademije znanosti da se konzultira o važnom međudržavnom ugovoru, a jedan akademik mu je kazao da je sporazum dobar i da je on samo malo poboljšana verzija ugovora koji je s Kinezima tri stoljeća ranije potpisao Vladisavljević, utemeljitelj ruske obavještajne službe. Vladisavljević je tada napisao prvi izvještaj o Kini, nakon onoga Marka Pola.

Stručnjak za međunarodno pravo i nekadašnji sekretar SANU-a Vladimir Davidović pronašao je u ruskim arhivima original Savinog izvještaja "Tajne informacije o snazi i stanju kineske države". On kaže kako je Sava taj izvještaj pisao godinama te da je prešao tisuće kilometara na konjima i devama, ploveći jedrenjacima i hodajući pješice. Uz to je stvarao i modernu obavještajnu mrežu, jer je gradio karavanske stanice, gradove i manastire iz kojih su mu suradnici slali informacije, analize i predviđanja.

Angažirao dubrovačke trgovce i pomorce


Vladisavljević je zaokružio euroazijsku obavještajnu mrežu, a početkom 18. stoljeća je stvorio rusku agenturu u cijelom Sredozemlju za što je angažirao poznate dubrovačke trgovce i pomorce. "Vladisavljevići su se pred turskim terorom sklonili u Dubrovnik", kazao je Davidović te dodao kako je Vladisavljević odrastao u "tom neobičnom gradu pomoraca i špijuna" od kuda je kao mlad krenuo na trgovačka putovanja širom Sredozemlja.

Sava je često bio u Carigradu gdje ga Turci smatraju francuskim ili engleskim špijunom, a ruski diplomati ga preporučuju caru Petru. Nakon njegova "Tajnog izvještaja o Crnom moru", car ga zove na dvor.

Car mu napravio palaču uz svoj dvorac

"Sava se 1709. godine seli u Sankt Petersburg i dobiva titulu prvi tajni savjetnik, a car mu gradi palaču uz svoj dvorac", kazao je Davidović. Petar Veliki je pokrenuo rat protiv Turske nakon što ga je Sava uvjerio da će se ruskoj vojsci, kada izbije na Dunav, pridružiti svi pravoslavni južni Slaveni. Pohod je neslavno propao iako je Vladisavljević razvio mrežu agenata-kaluđera koja je razvila zavjerničku i ustaničku aktivnost.

Sava je umro 1738. godine u Sankt Petersburgu gdje je i pokopan u carskoj grobnici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.