Prvi velik izborni poraz talijanske premijerke

Foto: EPA

Talijanska premijerka Giorgia Meloni izgubila je vlast na mediteranskom otoku Sardiniji, a time je njena desničarska koalicija doživjela svoj prvi značajan izborni neuspjeh otkako je Meloni preuzela dužnost 2022., pokazali su danas rezultati regionalnih izbora.

Alessandra Todde, članica lijevo orijentiranog Pokreta pet zvijezda, s podrškom Demokratske stranke (PD) osvojila je 45,4% glasova na nedjeljnim izborima istisnuvši Paola Truzzua, kandidata kojeg je odabrala osobno Meloni, koji je osvojio 45,0% .

"Počinju puhati drugi vjetrovi"

I dok je ostalo nešto glasačkih listića za prebrojavanje, Truzzu je već priznao poraz, dok je Todde slavila pobjedu sa šeficom PD-a Elly Schlein i bivšim premijerom Giuseppeom Conteom, vođom Pet zvijezda. "Počinju puhati drugačiji vjetrovi", izjavila je Schlein.

Todde, bivša dužnosnica u vladinom uredu za industriju i uspješna menadžerica, bit će prva predsjednica tog otoka i prva predsjednica neke talijanske regije iz Pokreta pet zvijezda.

Prva pobjeda lijevog centra od 2015.

Ovo je također prvi put da je lijevi centar uspio preokrenuti volju birača u Sardiniji od 2015., dajući vjetar u leđa oporbenim strankama uoči još četirima regionalnim izborima ove godine i izborima za Europski parlament u lipnju.

"Sardinija je razbila mit o političkoj nepobjedivosti Meloni", rekao je Francesco Galietti iz Instituta za politički rizik Policy Sonar.

Premijerkin blok, uključujući njenu stranku Braća Italije, kao i Ligu i Forza Italia, pobijedio je na svim četirima regionalnim izborima 2023., a još uvijek kontrolira 14 od 20 talijanskih regija.

Liga sve krhkija

Ankete pokazuju da desničarska koalicija vodi i na nacionalnoj razini premda Liga djeluje sve krhkije, čime se dovodi u pitanje opstanak njezina čelnika Mattea Salvinija. Njegova stranka osvojila je samo 3,7% glasova na Sardiniji, u usporedbi s 11,4% na zadnjim regionalnim izborima na otoku 2019. godine.

Sljedeće regionalno glasanje u Italiji bit će 10. ožujka u Abruzzu, središnjem području istočno od Rima, gdje su PD i Pokret pet zvijezda ponovno udružili snage. Melonina Braća Italije vode na nacionalnim anketama s oko 28%, dok PD ima oko 20%, a Pet zvijezda 16%.