Puč u Boliviji. Maskirani vojnici upali u predsjedničku palaču, tenkovi na trgu

Foto: Profimedia

Bolivijski predsjednik Luis Arce danas je osudio "neregularnu mobilizaciju" dijela vojnih jedinica u La Pazu, a bivši čelnik Evo Morales optužio je najvišeg generala da priprema vojni udar.

Teško naoružani vojnici i oklopna vozila okupili su se na gradskom trgu Plazi Murillo, prema video snimkama podijeljenim na društvenim mrežama, dok je svjedok Reutersa vidio kako oklopno vozilo ulazi u prostor predsjedničke palače, koja se nalazi na trgu, i vojnike kako ulaze unutra. General Juan Jose Zuniga se obratio novinarima na trgu uoči napada na nacionalnu palaču.

"Prestanite uništavati, prestanite osiromašivati ​​našu zemlju, prestanite ponižavati našu vojsku", rekao je u uniformi, okružen vojnicima, inzistirajući na tome da akciju koja je poduzeta podržava javnost.

"Trojica načelnika oružanih snaga došli su da izraze našu uznemirenosti. Bit će novi kabinet ministara, sigurno je da će se stvari promijeniti, no naša zemlja ne može dalje nastaviti ovako", rekao je Zuniga lokalnoj TV postaji.

U video poruci, ministrica vanjskih poslova Celinda Sosa Lunda ustvrdila je da su neke vojne jedinice pokrenule napad na "demokraciju, mir i nacionalnu sigurnost". Vojni tenkovi navodno su postavljeni oko glavnog trga u La Pazu gdje se nalaze nacionalni izvršni i zakonodavni uredi, prema državnoj medijskoj agenciji ABI. 

Bivši predsjednik pozvao pristaše da izađu na ulice i blokiraju ceste

Bivši predsjednik Evo Morales pozvao je pristaše da izađu na ulice i blokiraju ceste kako bi se suprotstavili navodnom pokušaju državnog udara, za koji je okrivio nedavno smijenjenog vojnog zapovjednika generala Juana Joséa Zúñigu, koji je danas smijenjen sa svoje dužnosti uoči nemira.

“Nećemo dopustiti oružanim snagama da krše demokraciju i zastrašuju narod”, objavio je Morales, koji je bio prvi bolivijski predsjednik domorodačkog podrijetla, ali je morao pobjeći iz zemlje 2019. nakon, kako ga pristaše nazivaju, puča uz potporu SAD-a. Morales se vratio iz egzila nakon Arceova izbora sljedeće godine, piše Guardian.

“Povratili smo demokraciju u Boliviju i naša poruka je da nećemo tolerirati bilo kakvu vrstu de facto diktatorskog režima ili državnog udara na latinskom Amerika", rekao je Arce za Guardian uoči svoje inauguracije 2020.

Na televizijskim snimkama od danas vide se maskirani pripadnici vojske kako upadaju u predsjedničku palaču.

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.