Puhovski za Index o propasti TTIP-a: "Amerika je tražila previše ustupaka"

Foto: FAH

NAKON što je glasnogovornik Europske komisije jučer rekao da je Europska unija dobila jednoglasan mandat država članica da dovrši pregovore o sporazumu slobodne trgovine između EU-a i SAD-a, odbacujući navode njemačkog vicekancelara koji je TTIP pregovore prekjučer proglasio propalima.

Danas je kraj pregovora zatražila i Francuska.

"Aktualni razgovori između Europske unije i SAD-a o TTIP-u trebali bi biti zaustavljeni te bi trebali biti pokrenuti novi", rekao je francuski ministar vanjske trgovine Matthias Fekl francuskim medijima.

> I Francuska diže ruke od TTIP-a: "Dosta je, ove pregovore treba zaustaviti"

Za komentar aktualne vanjskopolitičke teme obratili smo se političkom analitičaru Žarku Puhovskom, koji je za Index kazao da je očito kako je u ovom trenutku SAD više zainteresiran za te pregovore od Europske unije.

"Već prije godinu i nešto govorio sam o tri loše stvari koje bi se mogle dogoditi u međunarodnoj politici - Brexit, pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima te pobjeda Marine Le Pen u Francuskoj. Prvi dio se ostvario, više formalno nego stvarno, ali ostvario se. On u ovom trenutku znači da će nova vlast u SAD-u nastaviti jačanje odnosa s EU-om, jer računa da je Britanija tako i tako na njihovoj strani, a Britanci nema rezervnu opciju.

Iz Europske unije dolaze znaci sabotaže - da je TTIP propao. Nejasno je to što je sve krenulo iz Njemačke, jer se njemačka politika ponašala dosta disciplinirano dosad, nije jasno zašto je Sigmar Gabriel to rekao - bez dogovora i konzultacija.

Europska unija je u ovom trenutku manje zainteresirana za odnose sa SAD nego što je SAD zainteresiran za odnose s EU-om. Po svemu sudeći, SAD je tražio više ustupaka nego obrnuto u tim pregovorima, previše ustupaka, izgleda", kazao je Puhovski.

Puhovski: Amerika je danas za Hrvatsku nevažna

U nastavku se osvrnuo na hrvatsko-američke odnose.

"Amerika je danas za Hrvatsku nevažna. SAD je bio važan kad je bila neprilika i nakon rata. U ovom trenutku je manje važan, oni ne mogu utjecati više na velike stvari kao što je ulazak RH u EU, ali mogu pomagati u sitnim stvarima - kao što je otkrivanje slovenskih nestašluka prilikom arbitraže. Politički, ništa bitno ne mogu.

Eventualno naoružavanje naše vojske i poklanjanje naoružanja jer nemamo novaca, eventualno sigurnosna pitanja... Ali i tu je bolje biti što dalje od SAD-a, jer su oni sada cilj svih terorista. RH tu nema nikakvih interesa, ali to nitko ne smije reći", zaključuje Puhovski za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.