LOKALNI IZBORI

Puljak će danas većinu u Splitu dobiti zahvaljujući Mostu

Foto: Index

U SPLITSKOM gradskom vijeću trenutno nitko nema većinu potrebnu da bi se donosile odluke - HDZ na svojoj strani ima 13 vijećnika, Centar 12. Čeka se da presudi Most sa svoja tri vijećnika. 

Iako se prije koji dan pojavila informacija da su sjedalice za ovalnim stolom na zapadu grada raspoređene, izgleda da to nije bilo točno.

Pregovori još traju, Puljak odlazi na brojne sastanke, a mi smo dobili informaciju kako bi baš danas na jednom od njih većina konačno mogla biti okupljena.

Javno mu je podršku prvi dao SDP, tako mu pridružujući svoja tri vijećnika. Uz sedam vijećnika koliko ih je Centar osvojio, sad ih je na Puljkovoj strani 10. Kasnije su mu se pridružila tri vijećnika platforme Možemo, Pametno za Split i Dalmaciju te Nova ljevica, pa ih je sad 13. 

Kerum HDZ nazvao pušionom pa mu se priklonio

Lista Branke Ramljak i Tomislava Mamića zauzela je stav da neće tamo gdje bude Željko Kerum, što znači da neće u HDZ. Kerum se pak pridružio HDZ-u, iako je kazao da s njima ne želi jer su, citiramo, "pušiona".

Bilanca je takva da HDZ ima devet vijećnika, Centar sedam, Kerum četiri, SDP troje, Pametno-Možemo-Nova ljevica troje, Most troje i lista Mamić-Ramljak dvoje.

Računanje da Centar na svojoj strani ima SDP i Mamić-Ramljak te zeleno-lijevu koaliciju dovodi nas do jednadžbe 7+2+3+3=15.

Ako gledamo da HDZ ima devet vijećnika i Kerumova četiri, znači: 9+4=13.

Sve ovisi o Mostu

O novim izborima (koji bi građane koštali milijun i pol kuna) odlučit će splitski Most.

Njihov predvodnik Ivica Grković ranije je bio u HRAST-u. Stavi li komunalna ispred ideoloških pitanja, tri vijećnika mogla bi pripasti Centru, čime bi ih bilo 18, dok bi HDZ i Kerum ostali na 13. 

Iz izvora bliskih Mostu doznali smo da je vrlo lako moguće da će se to i dogoditi, odnosno da su skloniji Centru nego HDZ-u. 

Iz Mosta potvrdili: Koalicija - ne, podrška - da

Kontaktirali smo i samog Grkovića, čija izjava ide u tom smjeru. 

"Nećemo se nikome bianco prikloniti. Sastat ćemo se danas s budućim gradonačelnikom pa ćemo raspraviti sve vidove potencijalne suradnje. Podržat ćemo svaki dobar projekt", kazao je nedefinirano Grković.

U skraćenoj verziji, to bi značilo da ne želite koaliciju, ali podršku - da? 

"Tako je, tako je", potvrdio nam je mostovac.

Puljak: Nema zapošljavanja u zamjenu za glasove u vijeću

Ivica Puljak kazao nam je tek da je započeo razgovore sa svima kojima je važniji javni od osobnog interesa. 

"To znači da ne razgovaramo s Kerumom i HDZ-om, kako smo i govorili u kampanji. Vjerujem da ćemo dogovoriti suradnju u kojoj neće biti trgovine jer su nas zato građani i izabrali. Nema direktorskih pozicija i zapošljavanja u zamjenu za glasove u gradskom vijeću", rekao nam je Puljak.

"S tom mišlju sve strane pristupaju razgovorima i smatramo da nećemo imati problema oko postizanja dogovora. Kada finaliziramo dogovore, o svemu ćemo obavijestiti javnost. Svi mi volimo Split, kampanja je gotova i trebamo što prije početi raditi", zaključuje novi splitski gradonačelnik Puljak. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.