Puljak na prosvjedu: Pravomoćno osuđene stranke treba zabraniti i ukinuti

Foto: Index/Hana Kajari

Stranke koje budu pravomoćno osuđene za zločinačko udruživanje i korupciju ubuduće moraju biti zabranjene i ukinute. Poručio je to na zagrebačkom prosvjedu predsjednik Centra i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, istaknuvši da takva mjera nije samo politički potez, već znanstveni odgovor na kroničnu bolest našeg društva, korupciju, zbog koje najobrazovaniji mladi ljudi ne žele ostati i živjeti u Hrvatskoj.

"HDZ je proizveo društveni kaos"

"Stojim pred vama ne samo kao političar, već i kao znanstvenik, netko tko vjeruje u moć razuma, analize i dokaza. U svijetu fizike, svjedočimo zakonima koji upravljaju svemirom - od najmanjih čestica do najvećih galaksija. No, što se dogodi kada se ti zakoni prekrše?

Nastaje kaos. U Hrvatskoj je jedna stranka prekršila zakon i pravomoćno je osuđena za korupciju, za zločinačko udruživanje radi pljačke države. Time je proizvela društveni kaos. Ali stanje nije vraćeno u ravnotežu, jer ona i dalje djeluje, pa čak i vlada", rekao je Puljak, usporedivši HDZ-ovu vladavinu Hrvatskom s crnom rupom. 

"U fizici eksperiment, u politici promjena"

"Poput crne rupe koja proždire sve oko sebe, tako i korupcija i loše upravljanje usisavaju potencijal naše zemlje, ostavljajući za sobom pustoš gdje je nekoć bila nada. U fizici, za svaki problem postoji rješenje, eksperiment koji možemo izvesti da ispravimo krivu putanju.

U politici, taj eksperiment zovemo 'promjena'. Danas predstavljamo taj eksperiment. Naš laboratorij je ova prekrasna zemlja, a reagensi smo mi - građani koji žude za promjenom", kazao je, dodajući da kao što energija pokreće promjene u fizici, tako i naša zajednička energija može pokrenuti promjenu u politici.

"Prekinimo ciklus korupcije i uspostavimo sustav gdje su pravila jasna"

Taj eksperiment promjene, smatra predsjednik Centra, ne traži samo kraj jedne ere korupcije i klijentelizma, već novi početak za Hrvatsku, temeljen na poštovanju zakona i pravednosti. 

"Prekinimo nakon pobjede na izborima ciklus korupcije i uspostavimo sustav gdje su pravila jasna, a posljedice za njihovo kršenje stroge", rekao je Puljak i upitao prisutne koja bi stranka, po njihovom mišljenju, imala najviše šansi da zbog buduće pravomoćne presude za korupciju, bude prva u Hrvatskoj ukinuta i zabranjena.