Pulska bolnica dobila novi Odjel laboratorijske dijagnostike

Foto: Hina

U PULSKOJ Općoj bolnici danas je svečano otvoren Odjel laboratorijske dijagnostike, vrijedan 35 milijuna kuna, od čega je 20 milijuna kuna potrošeno na uređenje zgrade, a 15 milijuna na opremu laboratorija.

Ocijenivši da je riječ o jednom od najsuvremenijih laboratorijsko-dijagnostičkih centara, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić rekao je kako su pretrage koje se tu mogu raditi u samom vrhu svjetske laboratorijske dijagnostike.

"Gotovo svakih mjesec dana otvaramo novi odjel"

"To znači da pacijenti, odnosno građani neće više iz Istre morati putovati u druge centre da bi napravili određene laboratorijske pretrage", istaknuo je Plazonić.

Istaknuo je da se nakon tri godine, koliko je predsjednik Povjerenstva za izgradnju bolnice, postupno otvaraju odjeli od vitalne važnosti, a kad bude izgrađena nova bolnica, "tehnički i kadrovski će biti na znatnoj većoj razini nego dosad".

Obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin je rekao kako je današnje otvorenje Odjela laboratorijske dijagnostike potvrda da gradnja nove Opće bolnice u Puli teče po planu.

"Gotovo svakih mjesec dana otvaramo novi odjel, a laboratorij je sigurno srce svake dijagnostike. Imamo najbolju opremu koja je sada dostupna na tržištu te se nadam da ćemo tim tempom nastaviti do konačnog preseljenja svih odjela u novu zgradu pulske bolnice", dodao je Radin.

Miletić: Istra je po mnogo čemu prva u Hrvatskoj

Pulski gradonačelnik Boris Miletić je istaknuo da je Istra po mnogo čemu prva u Hrvatskoj, a izgradnjom i opremanjem nove bolnice i "zdravstveni standard u toj regiji definitivno se diže na onu razinu koju Istra zaslužuje". 

Ravnateljica bolnice Irena Hrstić je istaknula kako je svakim danom sve bliže dovršetak nove, suvremeno opremljene bolnice te da je otvorenjem Odjela laboratorijske dijagnostike Pula dobila glavni laboratorij za analizu krvi u Istri, a sama organizacija rada omogućuje vađenje krvi bilo gdje u županiji.

"Uz Odjel laboratorijske dijagnostike, dosad je u novouređene prostorije nove Opće bolnice preselio Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju te Odjel za dermatologiju i venerologiju", istaknula je ravnateljica Hrstić i dodala kako se uskoro očekuje preseljenje operacijskih dvorana i intenzivne jedinice.  

Voditeljica medicinsko-biokemijskog laboratorija pulske Opće bolnice Lorena Honović je istaknula da je bolnica danas dobila suvremeni odjel koji potpuno prati sve zahtjeve koje postavlja suvremena laboratorijska dijagnostika.

Godišnje će biti obrađeno oko 200.000 pacijenata

"Pacijent uglavnom ne mora dolaziti na mjesto analize krvi, čime se osigurava i lakša dostupnost laboratorijske dijagnostike i smanjuju troškovi putovanja jer pacijent nalaz dobiva elektroničkim putem na mjesto vađenja krvi ili na kućnu adresu. Riječ je o laboratoriju koji godišnje obradi oko 200 tisuća pacijenata i učini gotovo dva milijuna pretraga", istaknula je dr. Honović.

Prema njezinim riječima, "u novouređenom Odjelu laboratorijske dijagnostike skraćeno je vrijeme obrade uzoraka i u laboratorijskim uvjetima potpuna sljedivost svakog uzorka od pacijenta do rezultata, a sam laboratorij uključen je u nekoliko razina domaćih i međunarodnih kontrolnih mehanizama, što omogućuje visoku kvalitetu obavljenog posla".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.