Pusić napustila sjednicu Odbora, Šeks tvrdi da je Ustavni sud prekoračio ovlasti

VRLO živo je bilo danas na sjednici saborskog Odbora za Ustav koju je Vesna Pusić demonstrativno napustila, a Vladimir Šeks je potom zaključio kako je Ustavni sud prekoračio svoje ovlasti.

Saborska zastupnica HNS-a Vesna Pusić je napustila sjednicu nakon što je predloženo da se zajedno raspravi i pitanja oko Ustavnog suda te ona vezana uz prava hrvatskih branitelja. Ne samo da je rasprava trebala biti zajednička, već su se rasprave o obje teme trebale naći u istom zaključku. "Ne možete manipulirati s nama na ovakav način i pokušavati progurati sve pod jednom točkom", kazala je Pusić predsjedniku Odbora Šeksu i napustila sjednicu.

Ustavni sud prekoračio ovlasti

Glasovanje u Odboru se danas održalo bez oporbenih članova te su doneseni zaključci o kretanju u postupak promjene Ustava u kojima bi prava branitelja bila uređena Ustavnim zakonom. Uz to, Odbor je odlučio i kako je jedini valjani tekst Ustava onaj koji je prošle godine u srpnju objavljen u Narodnim novinama.

"Postoji visok stupanj osnovane sumnje da je Ustavni sud prekoračio svoje ovlasti i da je u pročišćenom tekstu Ustava samovoljno, bez potpore u Ustavu, ispravio tekst Ustava i objavio ga na svojim internetskim stranicama", kazao je nakon sjednice Odbora "HDZ-ov stručnjak za Ustav" Vladimir Šeks. Smatra kako izvješće Ustavnog suda iz ožujka, u kojem se upozorava na pogrešnu numeraciju pojedinih članaka, može biti samo deklaratorne, a ne i obvezujuće naravi za Sabor.

Politički opasan potez Ustavnog suda

Tvrdi kako Ustavni sud nema ovlasti ni izrade, a niti objave pročišćenog teksta Ustava te da je to u nadležnosti Sabora. S njegovim stavom su se složili i ustavno-pravni stručnjaci Branko Smerdel i Robert Podolnjak. Smerdel je rekao kako je ovaj potez Ustavnog suda politički opasan u izbornoj godini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.