Pusić: Kad sam vidjela prijedlog MOST-a, pomislila sam na Monopoly

Foto: Hina

VESNA Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova i prva potpredsjednica tehničke Vlade komentirala je u Dnevniku Nove TV tekuće pregovore između Mosta i dviju vodećih stranaka.

Pusić je rekla da njena stranka nije prva koja je odbacila ideju o velikoj koaliciji koju predlaže Božo Petrov.

"Ja bih rekla da mi nismo prvi koji su se izjasnili, to su već učinili predvodnici koalicija, Karamarko i Milanović. Oni su rekli nećemo to, nećemo veliku koaliciju i mislim da na to imamo pravo. Napokon, HNS ima 12 mandata, a koalicije po 59 mandata".

Zamoljena da pojasni razloge za odbijanje Pusić je rekla da je HNS "na izbore izašao kao jedna politička opcija."

"Kad ste glasali za mene znali ste da ne želite vidjeti Karamarka u Vladi, kao što su oni koji su glasali za Karamarka znali da ne žele mene".

"Muzičke stolice"

Pusić je komentirala i viziju, odnosno dokument MOST-a koji traži da predsjednik Vlade bude nestranačka neutralna osoba izabrana konsenzusom triju strana koja bi dužnost obnašala za vrijeme cijelog mandata nove Vlade, dok bi se na drugim pozicijama izmjenjivali predstavnici koalicija na način da pola mandata trajanja Vlade tu dužnost obnaša predstavnik jedne, a drugu polovicu mandata druge koalicije.


Nakon što sam vidjela prijedlog "prvo sam pomislila na Monopoly," rekla je Pusić. "Zamislite da se mi mijenjamo kao na muzičkim stolicama, u četiri godine jedna vlada jedva uspije napraviti reforme, postići boljitak ili zaustaviti gospodarsko poniranje. To je jako težak posao. Nitko ne može misliti da je to lagano. Čak i kada se iz objektivnih razloga mijenjanju ministri to donosi i podrazumijeva poteškoće".

Velika koalicija ukida opoziciju

Pusić je tijekom razgovora rekla da bi velika koalicija zapravo ukinula opoziciju, "kad bi koalicije bile u Vladi s Mostom, u opoziciji bi bilo šest ljudi".

"Poruka je bila vrlo jasna, koalicije HDZ-a i SDP-a se u mnogočemu ne slažu, ali ni jedna ni druga strane ne vide mogućnost velike koalicije. Mislim i da je Karamarko rekao da bi to predstavljalo neku vrstu prevare birača".

Pusić je izrazila uvjerenje da neće doći do novih izbora. "Ne mogu reći s preciznošću, ali moja je procjena da će Vlada biti konstituirana, ako ne do Božića, onda do konca godine."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.