Putin proučavao kartu iz 17. stoljeća: "Ovdje nema Ukrajine"

Foto: Profimedia

PREDSJEDNIK ruskog Ustavnog suda Valerij Zorkin je tijekom današnjeg sastanka predsjedniku Vladimiru Putinu pokazao kartu iz 17. stoljeća. Zorkin je kazao kako je riječ o karti koja je napravljena u vrijeme francuskog kralja Luja XIV. i dodao je da Ukrajina ne postoji na karti, piše neovisni ruski medij Meduza. 

"Na Ustavnom sudu pronašli smo kopiju zemljovida iz 17. stoljeća koji je izrađen za vrijeme Luja XIV. Odnosno, ovo je sredina 17. stoljeća, sastavili su ga sami Francuzi. Zašto sam ga donio, Vladimire Vladimiroviču: tamo nema Ukrajine!" poručio je Zorkin ruskom čelniku. Putin se složio s njim.

"Sovjetska vlast je stvorila sovjetsku Ukrajinu"

"Nema Ukrajine. Na dva mjesta postoji rub. Rub Commonwealtha, tamo južno do Frankovska, i rub Kozaka... I veliko kraljevstvo Rusije. Zašto se ipak usuđujem pokazati vam, jer bilo je mnogo nagađanja o tome gdje je porijeklo, gdje, što i kako je sve to nastalo", istaknuo je predsjednik Ustavnog suda. 

"Pa, znamo da su te zemlje jednostavno bile dio Commonwealtha, a onda su zatražile da budu dio Moskovskog kraljevstva. To je sve. I završili su kao dio Moskovskog kraljevstva. I tek tada, nakon Oktobarske revolucije, počele su se stvarati svakakve kvazidržavne tvorevine, a sovjetska vlast je stvorila sovjetsku Ukrajinu", zaključio je Putin. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.