Putin stigao u Mongoliju. Međunarodni sud: Uhitite ga

Foto: Profimedia

Ruska TV javlja da je predsjednik Vladimir Putin danas doputovao u Mongoliju, što je njegovo prvo putovanje u zemlju članicu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) od izdavanja tjeralice protiv njega.

ICC i ukrajinske vlasti Mongoliju su pozvali da uhiti Vladimira Putina, koji je na tjeralici suda zbog sumnje u nezakonite deportacije ukrajinske djece u Rusiju, no glasnogovornik ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov prošli je tjedan kazao da Kremlj nema razloga za zabrinutost u pogledu ovog pitanja. 

"Svi aspekti posjeta pažljivo su pripremljeni"

Dodao je da su "svi aspekti posjeta pažljivo pripremljeni". Poput svih ostalih država članica Rimskog statuta, koje su osnovale ICC, "obveza je Mongolije surađivati s ovim sudom", rekao je novinarima njegov glasnogovornik Fadi el-Abdalah.

Ne ispuni li zemlja članica svoje obveze prema ICC-ju, taj sud može uputiti predmet skupštini država članica koje se sastaju jednom godišnje, no problem je u tome što su potencijalne sankcije ograničene tek na usmenu opomenu.

I drugi čelnici za kojima su raspisane tjeralice putovali u zemlje potpisnice, ali ništa

Tome u prilog govori činjenica da su u prošlosti i ostali pojedinci za kojima su bili raspisani nalozi ovog suda za uhićenje, primjerice bivši sudanski diktator Omar al-Bašir, putovali u zemlje potpisnice Rimskog statuta a da ih pritom nitko nije ometao.

Mongolija je Rimski statut potpisala 2000., a potom ga i ratificirala 2002. Mongolija se nalazi na trasi planiranog novog plinovoda koji povezuje Rusiju i Kinu.

Rusija već godinama pregovara o izgradnji plinovoda kojim bi se godišnje transportiralo 50 milijardi prostornih metara prirodnog plina preko Mongolije iz ruske regije Jamal u Kinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.