Putin želi kontrolirati glazbu: "Rap degradira naciju"

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin najavio je plan za kontrolu rapa, glazbenog žanra koji je sve popularniji među mladima u Rusiji.

Na sastanku s ruskim kulturnim savjetnicima u subotu Putin je rekao da se rap "temelji na tri stupa: seksu, drogama i prosvjedu", prenosi Associated Press.

Kako piše Newsweek, Putinu nije strano gušenje prosvjeda, a njegovi komentari uslijedili su nakon nedavne državne represije ruskih glazbenika. Tako je 25-godišnji reper Dimitrij Kuznjecov, poznatiji kao Husky, prošlog mjeseca uhićen nakon što je njegov koncert prekinut u gradu Krasnodaru, a on nakon toga održao improviziran nastup.

Državno tužiteljstvo je, naime, upozorilo klub u kojem se koncert trebao održati da Huskyjev nastup ima elemente "ekstremizma", što je opravdanje koje ruski režim često koristi pri represiji umjetnika, aktivista, oporbenih političara i pripadnika manjinskih vjerskih zajednica.

"Propaganda za drogu"

No kao najveći problem ovoga glazbenog žanra istaknuo je teme zlouporabe droge. "Propaganda za drogu" gora je nego psovke i vulgarni izrazi koji se koriste, a slušanje rapa je "put prema degradaciji nacije", tvrdi Putin.

Huskyjevi videospotovi pogledani su više od šest milijuna puta na YouTubeu. Stihovi njegovih pjesama uglavnom se bave korupcijom, policijskom brutalnošću i siromaštvom u Rusiji.

Husky se, prije nego što je uhićen, popeo na automobil i počeo skandirati pred svojim fanovima: "Pjevat ću svoju glazbu, najiskreniju glazbu!" Reper je prvo dobio 12-dnevnu zatvorsku kaznu, ali sud ju je naknadno ukinuo, nakon čega je pušten.

Husky nije jedini ruski glazbenik koji se našao na udaru Putinovog režima. Glazbeni duo IC3PEAK bio je na nacionalnoj turneji kad je šest od njihovih 11 koncerata naprasno prekinula policija, a još nekoliko dogovorenih koncerata nenadano su otkazali organizatori.

Glazbenici: Ovo je skoro kao u Sovjetskom Savezu

Jedan član dua IC3PEAK, Nikolaj Kostjilev, rekao je za Associated Press da je, iako nisu dobili nikakvo "službeno priopćenje" da ne nastupaju, otkazivanje koncerata od strane klubova "samo štakorska metoda borbe protiv umjetnosti".

"Ovo je skoro kao u Sovjetskom Savezu, kada su bendovi imali nastupe u tajnosti", rekla je u razgovoru za The Guardian druga članica dua, Anastasia Kreslina. "Pokušali su otkazati naše nastupe u skoro svakom gradu", dodao je Kostjilev. Dvojac je uvjeren da je razlog ove cenzure njihov videospot za pjesmu "Ne više smrti" koji su sami opisali kao "političku satiru" i u kojem njih dvoje stoje iznad ruskih specijalnih policajaca, ispred bivšeg sjedišta KGB-a, te jedu sirovo meso ispred Lenjinove grobnice.

Još jedan reper, Gone.Fludd, nedavno je objavio da su dva njegova koncerta otkazana. Razlog za to bio je pritisak od strane "svake policijske agencije koju možete zamisliti", rekao je. I reper Allj je otkazao nastup nakon što je dobio prijetnje nasiljem.

Ipak, Putin je tijekom sastanka upozorio da će zabrana repera samo ojačati njihovu popularnost, kao i da podsjeća na sovjetsku cenzuru glazbe i umjetnosti. "Ako je nemoguće zaustaviti" rap i njegovu rastuću popularnost, vladini dužnosnici ga umjesto toga "moraju voditi i usmjeravati", zaključio je autoritarni ruski predsjednik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.