Putinov propagandist o korištenju nuklearnog oružja: Koja je to izvanredna situacija?

Foto: EPA

Ruski TV voditelj i propagandist Kremlja Vladimir Solovjov je tijekom večernje emisije na državnom kanalu Rusija 1 ispitivao umirovljenog generala o tome zašto Moskva na ukrajinske napade na teritoriju Rusije ne uzvrati upotrebom nuklearnog oružja. 

Solovjov je tijekom emisije 23. lipnja razgovarao s Jevgenijem Bužinskim, umirovljenim ruskim general-pukovnikom. Naime, ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da bi Moskva mogla upotrijebiti nuklearno oružje ako ga iskoristi druga nacija ili ako se dovede u opasnost postojanje Rusije kao države.

"A kako ćemo znati što su izvanredne okolnosti?"

"Putin je iznio naše stajalište da nema preventivnih ili demonstrativnih napada dok to ne bude potrebno. Možemo koristiti nuklearno oružje, ali samo u izvanrednim okolnostima, ako je ugroženo postojanje Rusije", rekao je Bužinski, a prenosi Newsweek. 

No Solovjev se usprotivio ovome stavu, ukazujući na ukrajinske napade na teritorij Rusije. "A kako ćemo znati što su izvanredne okolnosti? Prije je to bio napad na Belgorod, smrt civila. Što su izvanredne okolnosti? Relativno nedavan napad dronom na Kremlj, to nije izvanredna situacija?" upitao je Solovjov. 

Putin: Rusija razmišlja o promjeni nuklearne doktrine

Bužinski je kazao kako je već ranije govorio o toj temi. "U ruskoj nuklearnoj doktrini su navedeni svi slučajevi kada možemo ili moramo koristiti nuklearno oružje", rekao je Bužinski. 

"Jedan od slučaja je napad na državne i vojne vladu koje nam sprječavaju ili onemogućuju korištenje sredstava tijekom odmazde", dodao je. Solovjov se ubacio: "Kao napad na nuklearnu elektranu?" "Da, kao napad na nuklearnu elektranu", odgovorio je Bužinski.  

Podsjetimo, Putin je nedavno kazao kako Rusija razmišlja o promjeni svoje nuklearne doktrine. Postojeća doktrina predviđa da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje ako bude napadnuta nuklearnim oružjem ili u slučaju konvencionalnog napada koji bi bio egzistencijalna prijetnja državi. 

Od početka rata u Ukrajini, agresivniji ruski vojni analitičari predlažu da Rusija snizi prag za korištenje nuklearnog oružja. Putin je rekao da nema potrebe da Rusija izvodi preventivni nuklearni napad. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.