Putinov propagandist: Nuklearni rat je neizbježan, ali neće dovesti do uništenja

Screenshot: Youtube

Ruski propagandist blisko povezan s Vladimirom Putinom upozorio je da je nuklearni rat "neizbježan", ali da neće dovesti do kolapsa čovječanstva, navodeći primjere prethodnih nuklearnih eksplozija. Vladimir Solovjov je na državnoj televiziji Rusija-1 izjavio da nuklearni napad ne bi doveo do smrti i razaranja širokih razmjera ako se "upotrijebi protiv nenuklearne nacije".

Podsjetimo, ruski predsjednik je ranije prijetio upotrebom nuklearnog oružja, što je izazvalo bijes NATO-a. Kada je ruski novinar Vitalij Tretjakov tijekom gostovanja poručio kako je potrebno izbjeći nuklearni rat, Solovjov se nije složio s njim. "Nuklearni rat je sredstvo za nešto. Čudno je boriti se oko sredstava; nuklearni rat ispunjava određeni cilj. Ne vodi svaki nuklearni rat do uništenja", istaknuo je. 

"Već smo imali nuklearni rat. Dvije nuklearne bombe bačene su na područje Hirošime i Nagasakija u Japanu", dodao je. Tretjakov je odgovorio da to nije bio nuklearni rat u konvencionalnom smislu.

"Promatrali smo posljedice u dva navrata"

"Zašto ne? Korišteno je nuklearno oružje. Ne vodi svaki nuklearni rat do uništenja. Ako se nuklearne bombe koriste protiv nenuklearne nacije, to neće dovesti do nuklearnog kolapsa čovječanstva. Svi u vojsci proučavaju upotrebu taktičkog nuklearnog oružja - oni znaju i razumiju kako i gdje (ga mogu koristiti)", suprotstavio mu se Solovjov. 

"Tragično, promatrali smo posljedice zračenja u dva navrata, barem za naše generacije. Jedno od njih na području Sovjetskog Saveza. Drugo na teritoriju Japana. To nije dovelo do globalne smrti čovječanstva", nastavio je. Ipak, Tretjakov se ni nakon tih argumenata nije složio s njim. 

Bombe koje je SAD bacio na Hirošimu i Nagasaki na kraju Drugog svjetskog rata imale su snagu ekvivalentnu 15, odnosno 20 kilotona TNT-a, piše Newsweek. Usporedbe radi, najveća nuklearna bojeva glava u američkom arsenalu je 1.2 megatona — 60 puta jača od one bačene na Nagasaki — dok je poznato da Rusija ima bombe snage 800 kilotona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.