Rada Borić o porazu Sanne Marin: I kod Finaca ispod kože puše patrijarhat

Foto: N1

RADA Borić, koja je gotovo dva desetljeća predavala na Sveučilištu u Helsinkiju, za N1 televiziju komentirala je rezultate jučer održanih parlamentarnih izbora u Finskoj. Iako je aktualna finska premijerka Sanna Marin osvojila 2% više glasova nego na prošlim izborima, njezini konkurenti iz stranke desnog centra Kokoomusa ostvarili su još bolji rezultat.

Lider Kokoomusa i bivši ministar unutarnjih poslova Petteri Orpo će dobiti priliku da sklopi vladajuću većinu. "Puno bolji rezultat osvojila je i krajnje desna Stranka Finaca. Nažalost, nakon krize 90-ih dio Finaca zatvorio se sam u sebe, širi se taj strah od drugih, ali ne vjerujem da će Orpo početi pregovarati s njima", kazala je. 

"Finska se jako mijenja"

"Izglednije je da pokuša složiti plavo-crveno-zelenu koaliciju. Fokus kampanje bio je na javnom dugu, Kokoomus traži smanjenje socijalnih davanja jer i među njihovim glasačima postoje oni koji misle da ih drugi zlorabe", nastavila je. 

Borić tvrdi da se Finska jako mijenja. "Usprkos svojoj povijesti, Finci su se jako trudili ostati neutralni i ne ući u NATO. Sve dok im netko nije pokucao na vrata. Sanna Marin je taj ulazak u NATO izvela vrlo transparentno", istaknula je. 

Odgovorila je i na pitanje koliko su aktualnoj premijerki naštetile snimke s privatnih proslava. "Mislim da tu ima i rodne priče. Imidž mlade žene koja se voli zabavljati naštetio joj je kod desnih birača. I kod Finaca ispod kože puše patrijarhat, ima onih koji misle da će više reda od nje uvesti čovjek koji je bio ministar unutarnjih poslova", zaključila je.