Radnice Kamenskog otvorile tvrtku i zaposlile deset radnica

Foto: Udruga Kamensko 
 
RADNICE Kamenskog postale su simbol moderne hrvatske radnice. Kamensko nije bio dio velikog koncerna, već malena tvrtka u kojoj su se radnice morale izboriti same za sebe, javlja RTL.
 
Radnice Kamenskog na samom početku su štrajkale glađu. "I nakon 7 godina jednako boli kao prvog dana, 20. rujna kad smo došli u taj park u 13:45 poslije smjene, a prva noć bila nam je najteža, bilo je samo šest stupnjeva, iako je bio rujan i utroba nam se smrznula", rekla je Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko. Scene štrajka glađu izvode se i na kazališnoj sceni. 
 
I dalje čekaju neisplaćene plaće
 
Niti nakon sedam godina problem radnica Kamenskog nije riješen. One i dalje čekaju sedam neisplaćenih plaća. 
 
"To uopće nije pravna država. U današnje vrijeme da netko radi i ne primi plaću - ja mislim da je to kao nekad kad su robovi bili. I oni su dobili hranu i smještaj, nisu trebali plaćati režije. Od vas danas očekuju da ne radite, a da morate sve troškove podmiriti", rekla je Štefica Relić, radnica Udruge Kamensko.
 
Kamensko, nekadašnja 'kuća europske mode' zapošljavala je oko 1.600 radnika. Više od 90 posto proizvodnje bilo je izvezeno na zapadnoeuropsko tržište. Propadanjem industrije i otpuštanjem radnika, radnice su 2011. nastavile raditi kroz novoosnovanu udrugu. 

Postaju tvrtka s deset zaposlenih
 
Postaju tvrtka Otvoreno Kam s deset zaposlenih i počinju s radom. "Mi možemo i više jer imamo dosta posla. Mi smo angažirani od jutra do sutra", rekla je Biserka Hrbud, radnica Udruge Kamensko.
 
"Sretne smo što radimo i svaki dan pomislim - bliže sam mirovini. Bile smo prisiljene na to. Kad ostanete na cesti kad nemate nigdje ništa, onda tražite da negdje nešto radite", dodala je Štefica Relić.

Tisuće radnika u Hrvatskoj ne prima plaću
 
Brojevi u Hrvatskoj su danas zabrinjavajući, gotovo 4.000 radnika u Hrvatskoj ne prima plaću, a 937 poslodavaca time svjesno čini kazneno djelo. Do sada zbog toga nitko nije završio u zatvoru.
 
"Trebali bi se svi složiti, skupiti i krenuti na Markov trg da tamo vide koliko je ljudi bez plaće", rekla je Biserka Habud iz Udruge Kamensko.
 
Radnice Kamenskog pomagali su građani, obilazili su ih gradonačelnici, premijeri i predsjednici. Predstava "Radnice u gladovanju" premijerno je izvedena u petak u ZKM-u. Predstava je podsjetila da radnice Kamenskog nisu jedine, ali i da izlaz postoji. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.