Radnice Kamenskog simbol su prevarenih hrvatskih radnika i danas trebaju vašu pomoć

Foto:Kamensko

"ŽELJA nam je da žene koje su postale simbol prevarenih hrvatskih radnika te istovremeno simbol snage i hrabrosti, dobiju svoju novu šansu koju su itekako zaslužile, kako bi mogle raditi kvalitetno i konkurirati na tržištu. Pomozite nam da vratimo nadu!",stoji u pozivu na crowdfunding kampanju koja je pokrenuta na platformi Indiegogo, a koja bi radnicama Kamenskog trebala omogućiti kupnju novih strojeva.

Zbog pohlepe uništili sudbine

Naime, sadašnji strojevi na kojima radi osam zaposlenica i pet volontera za kućnu su uporabu, pa stoga radnice nisu u mogućnosti raditi i preuzimati zahtjevnije poslove.


Strojevi koji su im potrebni omogućit će im proizvodnju, kvalitetu i konkurentnost na tekstilnom tržištu, ne samo domaćem nego i stranom. Time bi Udruga Kamensko mogla opstati te se uz puno truda i rada, uz  dugogodišnje iskustvo, profilirati u ozbiljno ime na tekstilnoj sceni.

No, kako su radnice Kamenskog postale simbol potlačenih i prevarenih hrvatskih radnika?

Priča o uništavanju tvornice Kamensko nikada nije bila priča o lošoj pripremi za nove tržišne uvjete poslovanja, niti priča o nestalim radnim mjestima u vrtlogu svjetske ekonomske krize, a  niti nesnalaženje s novim tehnologijama.

Sprega medija, politike, tajkuna i istražnih organa

Uništavanje tvornice bila je jasna sprega politike, medija, tajkuna i istražnih organa. Cilj uništavanja tvornice te uništavanja sudbina radnica koje se već sedam godina bore za svoje neisplaćene minimalne plaće i otpremnine, bio je profit.

Pipci afere išli su od Miroslave Kutle pa do Ninoslava Pavića, a svoje prste imao je i Ivica Todorić, dok DORH već godinama radi na općem dojmu da se nešto - radi.

Vrh politike nije nikada javno prozvao imena onih ljudi koji su se poigrali sa stotinama sudbina radnica, niti je itko, ako ne računamo na predizborno vrijeme, inzistirao na tome da se pravosudno-policijsko-dorhovska trakavica napokon i završi.

Kako je uništena tvornica

Ključnu ulogu u razbijanju tvornice imala je tvrtka Dalta kojoj je podignuta vrijednost s projektom višegodišnjeg nasada jabuka. Voćar Krpina u policijskoj je istrazi potvrdio da projekt s jabukama nikad nije ni bio u planu. Tvrtka je preko noći s vrijednosti od 120 tisuća kuna porasla na 33,6 milijuna kuna. "Nabildanu" Daltu kupila je u lipnju 2008. godine tvrtka Vilinske poljane, kada je 13 tvrtki dionice prodala Davoru Vlajčeviću za iznos od 29,7 milijuna kuna. Iako je tvrtka Vilinske poljane zadnju transakciju kupovine obavila 4. lipnja, već sljedeći dan Dalta je prodana Ninoslavu Paviću, točnije njegovom poduzeću Com.com, za 33,6 milijuna kuna.

Evo kako je tvornica uništena.

Pavić je na sebe prebacio Daltu u travnju 2012. godine, a ona je opet prebačena na Vlajčevića u rujnu iste godine, za 33,6 milijuna kuna. Upravo tog mjeseca Pavić je preuzeo u suvlasništvo i tvrtku Vilinske poljane od Vlajčevića. Dio novca od te operacije završio je na privatnom računu, a dio na računima pet poduzeća koja su potom dala pozajmicu Kamenskom, kako bi mogla upisati zabilježbu na imovinu tvrtke.

Politika simboličnih gesta


U vrijeme dok je Pavić javno poručio da nema veze s agonijom radnica Kamenskog, otkrili smo da je upravo on vlasnik Vilinskih poljana, firme koja je polagala pravo na veliki dio zemljišta tvornice Kamensko.

Radnice Kamenskog posjetio je bivši predsjednik Ivo Josipović koji im je poklonio jedan stroj, no javno nije zahtijevao da se do kraja istraži kriminal vezan uz propast radnica Kamenskog. Tradiciju darivanja i šutnje nastavila je aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja im je također poklonila jedan stroj. Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, inače jedan od bitnih kotačića uništavanja Kamenskog, također je darivao radnice prostorom za rad.

No, riječ je o simboličnim gestama kojima bi se trebala oprati nečista savjest političara i tajkuna.

Hrvatska sada ima priliku na pravi način pomoći radnicama koje su, unatoč pritisku medija i javnoj objavi niza dokumenata koje dokazuju kriminal, na kraju bačene na cestu, dok istraga oko uništavanja tvornice i dalje traje.

Sedam godina borbe

"Radnici Kamenskog prošli su težak put u zadnjih sedam godina, ali nisu digli ruke od samih sebe, nisu odustali. Sami su se organizirali i počeli proizvodnju na kućnim strojevima za šivanje. Svojim radom uspiju svaki mjesec zaraditi dovoljno za pokrivanje plaća, doprinosa i režija, ali uvijek im nedostaje novac za kupnju profesionalnih strojeva kojima bi ubrzali proizvodni proces i time smanjili cijenu proizvoda i bili konkurentni na tržištu", stoji u pozivu, a Hrvatska je puno puta kroz slične kampanje dokazala kako ima veliko srce, pa to može učiniti i ovog puta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.