Radnice splitske Čistoće pokazale koliku plaću imaju

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

JUTROS točno u 5:30 splitska komunalna tvrtka Čistoća stupila je u štrajk okupivši se u krugu poduzeća, ali ne ispunjavajući radne obveze, a među štrajkaše je došao i gradonačelnik Ivica Puljak.

Početak štrajka označio je povjerenik nezavisnog sindikata Marin Jagdić zalijepivši na ulaz tvrtke natpis "Štrajk".

Gradonačelnik je prije početka štrajka stigao u Čistoću.

U pregovorima gradonačelnika Ivice Puljka i njegova pomoćnika Bojana Ivoševića sa štrajkašima čuli su se povišeni tonovi.

Štrajkaši su najavljujući obustavu rada tražili povećanje plaća i bolje uvjete rada dok je gradonačelnik Puljak s druge strane izjavljivao da su radnici Čistoće među najbolje plaćenima u Hrvatskoj.

Radnice odgovorile Puljku

"Radnici Čistoće imaju najbolje plaće od svih komunalnih radnika u Hrvatskoj, imaju uvjete u kolektivnom ugovoru koji su najbolji u Hrvatskoj, a mi opet predlažemo da se sve to zadrži i plaće povećaju za šest posto svakome, kao i da se neoporezivi dijelovi dohotka stave na maksimum, što znači dodatnih 150 eura za svakog radnika. Ponuda je to koja je jedina moguća bez da se povećaju cijene za naše sugrađane", rekao je Puljak jučer. Neto plaća za ožujak zajedno s neoporezivim primanjima je oko 1540 eura za vozače i oko 1400 eura za iznosače, dodao je na konferenciji u Banovini, što je suprotno od navoda sindikalista Marina Jadrića, koji je rekao da je riječ o 950 eura za vozače i 860 eura za iznosače.

"Za plaće iz Čistoće ide 5.2 milijuna kuna, imaju 312 zaposlenih, kad to podijelite dobije se se oko 16.600 kn bruto plaće, što je oko  1500 eura prosječna plaća za sve zaposlenike", rekao je jučer Puljak.

Evo što je još rekao Puljak na presici.

Puljak o štrajku radnika Čistoće

Objavljuje Dalmatinski portal u Utorak, 4. travnja 2023.

"Evo vam moja plaća - 1054 eura s praznicima i prekovremenima"

"Naš gradonačelnik i direktor spominju da imamo 1800 eura plaću. Evo vam moja, 1054 eura, s praznicima i prekovremenim satima! Sve radimo, Uskrse, Nove godine i popodnevne smjene.

Ne želimo da nas se uspoređuje s čistačicama u vrtiću, jer ja nemam ljeto slobodno, nemam zimske praznike, a da ne kažem da godišnji imam stari cijeli neiskorišteni kao novi.

Pa o kojim plaćama mi pričamo? Kaže da jedva čekaju ljudi doći raditi. Pa zašto ih ne dovede? Jedva čekamo! Zašto sam ja u sedmom mjesecu od pet nedjelja radila četiri? Za koronu sam koristila godišnji umjesto bolovanje, za gripu isto tako. Ja sam samohrana majka troje djece i ako radim na Uskrs i sve praznike, želim znati zašto radim", rekla je Anita Radić, prenosi Dalmatinski portal.

" A 600 eura plaćam podstanarstvo, tko s tim može živjeti?! Mi želimo da se nama i kolegama vozačima poveća plaća, svi smo jedni uz druge", rekla je druga radnica Emanuela Uzinić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.