Radnici Salonita prekinuli štrajk glađu!

JADRANKA KOSOR danas se opet obratila radnicima Salonita i pozvala ih da prestanu štrajkati glađu. "Vlada će napraviti sve što je u našoj mogućnosti", rekla je Kosor, a čini se da su njeni argumenti doprli do štrajkaša. Zahtjevi radnika Salonita su prihvaćeni, te je potpisan i službeni dokument, nakon čega su radnici prestali štrajkati. Potvrdio je to i predsjednik HUS-a Ozren Matijašević koji je u telefonskom razgovoru obavijestio radnike da je premijerka pristala na njihove zahtjeve.

Danas je već sedmi dan štrajka glađu za devet radnika Salonita, koji su s oduševljenjem dočekali vijest da je Vlada prihvatila njihove zahtjeve, ali ipak su poručili da neće napustiti tvornicu sve dok ne dobiju dokument s potpisom Jadranke Kosor.

Nakon višesatnog petljanja oko formulacije jamstva, na koncu je i to riješeno, tako da su radnici nakon tjedan dana gladovanja prekinuli štrajk i napustili vranjičku tvornicu. S radnicima su ranije pregovarali ministar gospodarstva Damir Polančec, ministrica graditeljstva i zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo, te predstavnici Ministarstva zdravstva i Ministarstva pravosuđa.

Sve prihvatili osim da se stečajni postupak oduzme Trgovačkom sudu

Jamstva premijerke Kosor trebala bi im garantirati da će se do kraja godine u zakonsku proceduru uputiti paket zakona, kojim će radnici Salonita regulirati mirovine i obeštećenja za izloženost pogubnom azbestu.

Svi zahtjevi su ispunjeni, ali ne i onaj da se Trgovačkom sudu u Splitu oduzme stečajni postupak Salonita.

"Zahvala premijerki za korektnu reakciju, ali tražim žuran sastanak s ministrom pravosuđa Ivanom Šimonovićem da mu prenesem razloge nezadovoljstva vođenjem stečajnog postupka. Postupak treba prebaciti na neki drugi Trgovački sud. Ne možemo se, naime, oteti dojmu da se pogoduje kriminalnim radnjama i čovjeku koji ih je počinio, te tako onemogućava nužna sanacija tvornice", kaže Matijašević.

Teško mu je, priznaje, bilo voditi pregovore jer su u pitanju bili ljudski životi. "Bili su tvrdoglavi. Nisu htjeli popustiti ni milimetar od svojih zahtjeva", otkrio je Matijašević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.