Radnici zadarske Čistoće će možda štrajkati. Traže veće plaće

Screenshot: HRT

Radnici Čistoće u Zadru traže povećanje plaća, a o tome će se po treći put odlučivati na idućoj sjednici Gradskog vijeća. Radnici kažu da ne odbacuju mogućnost štrajka ako im se ne osiguraju bolji uvjeti rada, javlja HRT.

Zadarskoj Čistoći nedostaje radnika, a bliži se turistička sezona. Josip Jović i Elvis Gospić dugogodišnji su radnici u zadarskoj Čistoći te govore kako zaslužuju veće plaće.

"Tražimo povećanje plaće od 30 posto"

"Plaće su takve kakve jesu, tražili smo povećanje i nadamo se da ćemo to i uspjeti ishodovati. Tražimo povećanje od 30 posto, s time da smo već kroz ovaj period ishodovali 15 posto", govori radnik Čistoće Elvis za HRT.

Josip kaže da su uvjeti rada malo teži pa dobije oko 900 eura. 

Šef Čistoće potvrdio da radnici rade za male plaće

Direktor zadarske Čistoće John Ivan Krstičević potvrdio je da radnici rade za male plaće te rekao da je unatoč tomu grad čist. 

"Ti ljudi su sigurno zaslužili veće plaće. Mi radimo s cijenama usluge iz 2018. godine, svi znamo koji su parametri poskupjeli. Najmanje plaće kreću se od 800 do 850 eura", veli Krstičević.

Nedostaje 30 radnika

Na snazi je tehnički proračun i zato se čeka Gradsko vijeće. "Ja se iskreno nadam da će to isto Gradsko vijeće imati sluha za tako nešto i da će to podržati", kaže Elvis za HRT.

Na manjak radnika utječi teški uvjeti rada, a trenutno ih nedostaje 30. Natječaji se stalno ponavljaju, no interes je slab. Iz sindikata nisu htjeli davati izjave te su poručili da su u tijeku pregovori.