Radnom obvezom protiv štrajka: Vlada neće platiti dane provedene u štrajku

NAKON još jednog propalog pokušaja mirenja sindikata javnih službi i Hrvatske vlade sve je izvjesnije da će se u srijedu održati najavljeni štrajk djelatnika sektora javnih službi u Hrvatskoj.

Danas je održan posljednji pokušaj mirenja između predstavnika sindikata javnih službi i predstavnika Vlade koji su sindikatima predložili arbitražu kao postupak rješavanja spora nastalog rezanjem plaća u javnom i državnom sektoru.

Spomenuta arbitraža bi se provela putem arbitražnog vijeća u koje bi ušla po dva stručnjaka koje bi odabrali Vlada odnosno sindikati javnih službi. Vijeće bi trebalo razgovarati o cijeni rada te bi trebalo izraditi prijedlog za rješavanje spora oko smanjenja plaća.

Predstavnici sindikata prijedlog su dobili uz obrazloženje da je zakasnio, međutim prema nekim izvorima još uvijek postoje nade da se nekakav dogovor postigne, jer će predstavnici Vladinih pregovarača sutra na sastanku o svemu izvijestiti premijera Sanadera koji bi pak mogao dati suglasnost za nastavak pregovora.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je danas pak da Vlada razmišlja o uvođenju radne obveze kako bi se spriječilo održavanje štrajka te je ponovila da dani provedeni u štrajku neće biti plaćeni.

Budući da se datum najavljenog štrajka sve bliži sindikati i dalje provode pripreme za štrajk koji bi 13. svibnja trebao početi u prosvjetnim i znanstvenim ustanovama. Dan kasnije u štrajk će stupiti sindikati zdravstva, kulture i socijalne skrbi.

Za subotu 16. svibnja je najavljen veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića za kojeg u Vladi tvrde da se radi o politički intoniranom prosvjedu koji će biti održan na dan izborne šutnje.

Predstavnik sindikata Vilim Ribić na te optužbe odgovara da je hrvatsko društvo previše ispolitizirano i prepuno optužbi i paranoje. Ribić je rekao da sindikalisti rade sindikalni, a ne politički posao te doda da je tema o kojoj se spore s Vladom na nacionalnoj razini, a izbori su na lokalnoj razini.

R.I.
Foto: Davor Pongračić / Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.