Rakar i Vuković gostuju na Indexu, pitajte ih što želite znati o tužbi protiv banaka

Foto: Index

MARKO RAKAR i Vuk Vuković gosti su danas u Index Studiju, a emisija počinje u 11 sati.

> OVDJE STE MOGLI PRATITI EMISIJU

Glavna tema bit će tvrtka Druga fundacija SPV d.o.o., koja je nedavno poslala poziv na stotine adresa u kojem se nudi otkup potencijalne tražbine na temelju preplaćene kamate po kreditima u švicarskim francima. Rakar i Vuković odgovarat će i na vaša pitanja, a dovoljno je da svoje pitanje ostavite u komentarima live prijenosa razgovora s našim gostima. 

>> Rakar i Vuković nude ljudima sa švicarcima da tuže banke. Banke i Večernji bijesni

Rakar i Vuković nude da kompanija preuzme sve troškove vođenja sudskog postupka protiv banaka, a po uspješnoj naplati obeštećenja zadrži 25 posto iznosa, dok bi osoba koja je prodala tražbinu dobila 75 posto. 

Taj postupak izazvao je bijes banaka. Naime, sve tužbe, na temelju kolektivne presude u slučaju Franak, moraju se podnijeti najkasnije do 14. lipnja 2023. godine. Obeštećenja neće biti moguća ako se tužba ne podnese do lipnja 2023. godine, i to zbog zastare potraživanja, pa je jasna nervoza banaka.

Ako su vas banke oštetile preko kredita u švicarcima, preko suda od tih istih banaka, građani imaju pravo tražiti svoj preplaćeni novac natrag, naravno, uz zatezne kamate. Riječ o poznatoj presudi Trgovačkog suda u Zagrebu P-1401/12, koju je donio sudac Radovan Dobronić, sadašnji predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, temeljem koje se mogu tužiti banke. 

Presudom je osam komercijalnih banaka suđeno da su ugovarale nepoštene i ništetne ugovorne odredbe o valutnoj klauzuli i jednostrano promjenjivoj kamatnoj stopi. Potrošački ugovori o kreditu s valutnom klauzulom vezanom na švicarski franak, sklapani su u, većini slučajeva, u  periodu od 1.4.2004. godine do 31.12.2008. godine.

Procjenjuje se da oko 60 tisuća građana s nekonvertiranim kreditima, koje su oštetile banke, još uvijek nije tužilo pa je jasna nervoza u bankarskim krugovima nakon pojave Druge fundacije. Rakar i Vuković odgovarat će i na vaša pitanja, a dovoljno je da svoje pitanje ostavite u komentarima live prijenosa razgovora s našim gostima.