Raspudić: Grlić Radman se "nalupetao" i naobećavao

Foto: N1

NEZAVISNI zastupnik iz kluba Mosta Nino Raspudić se u Newsroomu N1 televizije osvrnuo na današnje glasanje u saboru o obuci ukrajinskih vojnika. Odluka o obuci nije prošla jer nije dobila potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 101 glas saborskih zastupnika. Glasalo je ukupno 107 zastupnika, pri čemu je 97 njih podržalo odluku, a protiv je bilo 10 zastupnika.

"Plenković nas uvjerava da smo imali priliku glasati jesmo li za Putinovu diktaturu ili Ukrajinu, jesmo li moralni ili ne. To je pravljenje idiotima saborskih zastupnika i građana. U saboru smo dobili nešto neustavno. Pogledajte Ustav i članak 7, izričito se govori o obuci stranih vojnika na teritoriju Hrvatske u sklopu međunarodnih ugovora", kazao je Raspudić.

"Mi smo za potporu Ukrajini glasali na proljeće"

"Grlić Radman se nalupetao i naobećavao, Plenković se našao u problemu koji je odlučio riješiti silovanjem Ustava. Doživio je težak politički debakl, drago mi je da se to dogodilo. Mi smo za potporu Ukrajini glasali o deklaraciji na proljeće, ovdje se radilo o poštivanju Ustava. Zabrljali su u startu", dodao je. 

"Degutantno je bilo slušati u saboru ove koji su protiv, iste koji bi glasali protiv slobodne Hrvatske. Odurno je što se sve moglo čuti u saboru", naglasio je Raspudić, koji ne smatra da je Hrvatski sabor talac loših odnosa predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića. 

"Ovo nije što imalo tražiti u saboru. Talac njihovih loših odnosa je problem veleposlanika, vojska i sigurnosni aparat, a sabor je iznad svega", tvrdi Raspudić. Ističe da Most nije sudjelovao ni u raspravi na ovu temu "jer je protuustavno gurnuta u sabor". Komentirao je i tezu da današnje glasanje zapravo nije bilo glasanje o pomoći Ukrajini, nego izjašnjavanje o potpori vladi. 

"Neka se Plenković sabere i odluči"

"Ne mora meni Plenković govoriti o čemu glasam, neka se sabere i odluči. Odlučivali smo o prijedlogu koji je došao. Kad smo ustanovili da je to protuustavno, jasno smo zauzeli stajalište i glasali smo za sve točke osim za ovu. Bit je bila spašavanje vojnika Plenkovića i narednika Radmana koji se neovlašteno istrčao u Bruxellesu. Dopuštam da je to netko doživio drugačije", rekao je. 

Uvjeren je da rezultati današnjeg glasanja neće štetiti međunarodnom ugledu Hrvatske. "Za njegovu karijeru možda. Ovo može samo pridonijeti ugledu Hrvatskog sabora jer danas nismo djelovali protuustavno", dodao je. Raspudić je ukazao na činjenicu da su neki zastupnici stali uz Plenkovićevu većinu, a "u medijima govorili" poput njega, pritom misleći na članove Socijaldemokrata. 

Pročitajte više