Raste 500.000 mirovina, danas kreće isplata

Ilustracija: Srecko Niketic/PIXSELL

UMIROVLJENICIMA danas počinje isplata mirovina za siječanj, koja uključuje i povećanje obiteljskih mirovina za 10 posto te najniže mirovine za tri posto, dok isplata dijela mirovine preminulog supružnika kreće krajem veljače.

Prema podacima za siječanj s isplatom u veljači, dugonajavljivano povećanje mirovine u skladu s promjenama Zakona o mirovinskom osiguranju odnosi se na 227.729 korisnika obiteljskih mirovina i 280.331 korisnika najniže mirovine koji su mirovinu ostvarili prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, ističe Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) u odgovoru za Hinu.

Zakonskim izmjenama od siječnja je omogućeno i korištenje dijela obiteljske mirovine preminulog supružnika, uz zadržavanje osobne mirovine, a za što je HZMO-u potrebno podnijeti zahtjev.  Prema podacima HZMO-a, na dan 6. veljače zaprimljen je 53.401 zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine, no broj riješenih zahtjeva bit će poznat nakon obrade za siječanj.

Što s onima kojima zahtjevi nisu riješeni?

Korisnicima kojima je zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine riješen, iznos od 27 posto isplatit će se krajem veljače, a od ožujka isplata dijela obiteljske mirovine predviđena je uz redovnu mjesečnu isplatu mirovina.

Onim korisnicima kojima do prve isplate dijela obiteljske mirovine u veljači zahtjev neće biti riješen, iznos dijela obiteljske mirovine isplatit će se uz redovne isplate mirovina sa zaostacima. Tako će, na primjer, u isplati mirovina u ožujku biti uračunat iznos za siječanj i veljaču.

Slično će biti s onima koji zahtjev za isplatu dijela mirovine podnesu kasnije. Primjerice, ako je korisnik predao zahtjev u prosincu 2023., a ispunjava zakonski propisane uvjete za isplatu dijela obiteljske mirovine od siječnja 2023., dobit će sve zaostatke od siječnja do prosinca 2023. u jednoj isplati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.