Raste broj zaraženih streptokokom u Hrvatskoj, među oboljelima sve više djece

Ilustracija: Shutterstock

BROJ zaraženih streptokokom u Hrvatskoj raste, a u protekla dva tjedna zbog te je bakterije preminulo pet osoba, što je najviše u posljednjih sedam godina. 

Odgovore zašto je streptokok toliko opasan, koji su uzroci, simptomi te na što treba paziti su za emisiju HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska" otkrili infektolozi dr. Srđan Roglić i dr. Bruno Baršić.

"To je infekcija u kojoj dolazi do prodora streptokoka u krvotok što nije uobičajeno. On luči neke toksine pa pravi teže kliničke slike. Osim streptokoknih angina moguće su malo teže infekcije", rekao je infektolog KB-a Dubrava Baršić za "Dobro jutro, Hrvatska".

"Ako govorimo o streptokoknoj angini to je više bolest djece nego odraslih. Ako govorimo o invazivnim infekcijama uzrokovanim streptokokom onda je mrvicu veća incidencija u odraslih nego kod djece", rekao je Roglić, pročelnik odjela za malu djecu s jedinice za intenzivno liječenje u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević".

Sve više teže oboljele djece

Infektolog Baršić upozorava da, kao i kod svih kapljičnih infekcija, i kod streptokoka treba izbjegavati bliski kontakt. Napominje da je važno nositi maske i imati dobru higijenu ruku. To je osobito bitno u posljednje vrijeme jer više i teže obolijevaju djeca, naveo je liječnik.

"Ono što se prvo primijeti u drugim europskim zemljama pa i u Americi je povećani broj, ne samo u ove dvije pandemijske godine nego i period prije pandemije, streptokoknih infekcija i drugih virusnih respiratornih infekcija. Ne znamo zašto je tome tako. Bila je teza da se pojavio novi soj ili da je neki drugi raspored sojeva. Međutim, ispitivanja to nisu dokazala", kaže Roglić.

Streptokok može uzrokovati više bolesti

Liječnici upozoravaju da je streptokoka, kao i kod svake bolesti, najvažnije prepoznati što ranije o čemu se radi jer ta bakterija uzrokuje širok dijapazon bolesti. 

"Najčešće su to upale grla. Ne mogu reći da roditelj može razlikovati streptokoknu upalu grla od neke druge. Dijete s upalom grla treba pregled liječnika i onda će on procijeniti o čemu se radi. Što se tiče šarlaha on se prepoznaje po osipu koji je dosta karakterističan i većina liječnika bi ga morala znati prepoznati.

Druge infekcije već invazivnije i uzrokuju težu kliničku sliku i same po sebi su dovoljno teške da bi netko shvatio da se treba javiti liječniku", rekao je infektolog Roglić za "Dobro jutro, Hrvatska".