Raste satnica asistentima u nastavi u Osječko-baranjskoj županiji

Ilustracija: Igor Soban/PIXSELL

OSJEČKO-BARANJSKA županija je od sljedećeg polugodišta ove školske godine odlučila povećati cijene rada pomoćnika u nastavi koja će tako sa sadašnjih 25 kuna porasti na 30.

To je najavljeno u petak u Osijeku, na početnoj konferenciji dvaju projekata "Učimo zajedno 6" i "Vrijeme je za školski obrok 2022.-2023.".

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš-Kul podsjetila je da se početkom kalendarske godine "išlo na povećanje fonda sati".

"Pomoćnici u nastavi trebaju imati sva prava iz kolektivnog ugovora"

"Od 1. do 4. razreda pomoćnici rade četiri sata, dok je od 5. do 8. razreda veća potreba i satnica je povećana na pet sati. U srednjoj školi povećana je na šest sati", rekla je i dodala da je sve to "rezultiralo povećanjem radnih sati i povećanjem plaće".

Na taj će se način, smatra, pomoći asistentima u nastavi.

Rekla je i da je stajalište Osječko-baranjske županije da pomoćnici u nastavi trebaju imati sva pripadajuća prava prema temeljnom kolektivnom ugovoru pa ostvaruju pravo na božićnicu, regres i godišnji odmor, kao i sva druga prava.

U Osječko-baranjskoj županiji trenutačno radi 162 pomoćnika u nastavi

Pročelnica Glavaš-Kul izvijestila je da u toj županiji trenutačno ima 162 pomoćnika u nastavi, a zamjenik župana Josip Miletić najavio je da će im se povećati cijena satnice.

"Ovih smo dana čuli njihovo nezadovoljstvo s plaćama i naknadama za rad i mogu najaviti da ćemo u skorom razdoblju povećati cijenu njihove satnice", poručio je Miletić.

Projekt "Učimo zajedno 6" je vrijedan 7.3 milijuna kuna od kojih veliki dio daje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a oko 300 tisuća kuna izdvaja se iz županijskog proračuna. Provodi se od 2014. i u njega su uključene sve škole koje imaju potrebu za pomoćnikom u nastavi.

20 milijuna kuna za školske obroke

Što se pak tiče projekta "Vrijeme je za školski obrok 2022.-2023." Miletić je kazao da se on u Osječko-baranjskoj županiji provodi u proteklih sedam godina te da je njegova ukupna vrijednost 20 milijuna kuna.

"Zahvalni smo vladi RH što je prepoznala taj projekt koji smo provodili u Osječko-baranjskoj županiji te će od 1. siječnja 2023. sva djeca u Hrvatskoj imati besplatnu prehranu i više neće biti razlike", dodao je.

Tim projektom je ove godine osigurano gotovo milijun kuna, a uključeno je 18 škola i 994 učenika s područja Osječko-baranjske županije. Obuhvaćeni su učenici u prevenciji rizika od siromaštva odnosno oni učenici čiji su roditelji korisnici dječjeg doplatka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.