Rastu plaće službenicima EU. Šuica će mjesečno zarađivati 1817 eura više?

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

PLAĆE za skoro 50 tisuća službenika i dužnosnika Europske unije usklađuju se s inflacijom i povećavaju za 6.9 posto, i to retroaktivno od 1. srpnja, javljaju njemački tabloid Bild i Politico.

Prema neslužbenom izračunu Večernjeg lista, povećanje od skoro 7 posto značilo bi dodatnih 1817 eura mjesečno za potpredsjednicu Europske komisije iz Hrvatske, Dubravku Šuicu, koja bez tog povećanja, također prema neslužbenom izračunu, prima oko 25.960 eura mjesečno. 

Politico je u lipnju pisao o najavi povećanja plaća za EU dužnosnike i službenike, navodeći da će se raditi o povećanju od 2.4 posto. Politico je naveo da je takva odluka u suprotnosti sa savjetom Europske komisije o određivanju plaća. EK se dugo protivila takozvanoj automatskoj indeksaciji plaća prema inflaciji. 

Žestoka rasprava

Bild je sredinom listopada objavio da će plaće u EU ipak rasti 6.9 posto, pozivajući se na preliminarne izračune Komisije i interne dokumente. Ovisno o platnoj skupini, osnovna plaća EU državnog službenika rast će za 210 do 1460 eura mjesečno, retroaktivno od 1. srpnja, piše Bild.

"Od toga bi profitirali i politički čelnici EU: predsjednica EU komisije Ursula von der Leyen tako bi dobila 1643 eura na plaću. Naknade zastupnicima Europskog parlamenta porasle bi za 632 eura - na 9800 eura.

"U Bruxellesu se iza kulisa vodi žestoka rasprava oko drastičnog povećanja plaća. Države EU upozoravaju na neodrživo opterećenje i znatne potrebe za dodatnim financiranjem. Zbog toga traže jednokratnu obustavu automatskog povećanja plaća EU dužnosnicima", navodi Bild.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.