"Koljač iz Srebrenice" želi doživjeti slobodu: "Optužbe protiv mene su gnjusne, branio sam svoju zemlju"

RATKO MLADIĆ je danas u 10 sati prvi puta izašao pred suce Haškog suda kako bi se izjasnio o svojoj krivnji za zločine koji mu se stavljaju na teret. Ratko Mladić nekoliko minuta prije deset sati došao je na sud.

Prema pravilima Haškog suda, Mladić se mogao danas izjasniti o krivnji, ali je mogao iskoristiti i mogućnost da na mjesec dana, zbog bolje pripreme i proučavanja optužnice, odgodi izjašnjavanje. O krivnji se danas nije izjasnio te je rekao kako mu 30 dana nije dosta da prouči što mu se stavlja na teret jer je "teško bolestan i pod stresom".

Njegovo pojavljivanje pred sudom trajalo je nešto više od sat i pol. Već na samom početku postalo je jasno da će zavlačiti sud. Naime, na pitanje o mjestu i datumu rođenja odvratio je da sud nema točne podatke. Za datum rođenja ustvrdio je da je pogrešan za godinu dana, a za mjesto rođenja rekao je kako je rođen u selu koje dva kilometra udaljeno od mjesta koje je naveo sud. U više navrata ponovio je da je teško bolestan, a o svojoj bolesti sudu je opširnije ispričao na zatvorenoj sjednici koju je zatražio.

Rekao je da je pod stresom, a na pitanje je li pročitao optužnicu rekao je da nije no njegov odvjetnik ga je demantirao. Nezadovoljan je i ponašanjem pravosudnih policajaca prema njemu. Iako je prvo ustvrdio da je teško bolestan, žalio se da ga "vodaju kao slijepca", a da cijeli svijet zna tko je on - "general Ratko Mladić koji je branio svoju zemlju i svoj narod".

Također, tražio je da iduće ročište ne bude 4. srpnja, no sudac Orie to je odbio naglasivši kako nema razloga za daljnjom odgodom.

Sudac je na početku Mladića pitao može li pratiti suđenje? Mladić je odgovorio da razumije srpski i makedonski. "Ja sam general Ratko Mladić. Ja sam se rodio na čisti ponedjeljak 1943. godine", rekao je na zahtjev Suda. Sudac mu je rekao da ima informaciju da je rođen 1942. godine, na što je Mladić rekao da nije točno. Mladić je rekao da se rodio u selu Božanovićima dva i pol kilometra od općine Kalinovik. "U vrijeme kad sam se rodio bio je rat. "

Sudac Orie zatim je Mladića nastavio upoznavati s njegovim pravima i osobama koje se nalaze u sudnici te ga obavijestio da ima pravo na šutnju tijekom postupka. Zatim je počeo sa čitanjem optužnice: "Prva optužnica je podignuta 24. srpnja 1995. godine, a 1996. izvršen je pregled optužnice, optužnica je izmijenjena nekoliko puta i sada operativna optužnica je podnesena 1. lipnja ove godine. Uhićeni ste 26. svibnja u Srbiji i premješteni ste u Haag 31. svibnja ove godine. Prije nego nastavimo želim da se članci 20. i 21. statuta Suda pročitaju naglas", govorio je Orie.

"Gospodine sudija, ja sam teško bolestan čovjek i čuo sam što se govorilo u tim člancima, ali mi treba malo duže vremena da razmislim o tome što je sve pročitano. Budite strpljivi sa mnom. Ja ću reći sve, ali meni su donijeli u ambulantu tri fascikle nekakvih dokumenata. Ali nisam ništa pročitao niti potpisao. Nisam mogao, u jako sam lošem stanju bio, doživio sam stres", rekao je Mladić kad ga je Orie pitao je li razumio sve.

"Shvatio sam da želite razmotriti svoj položaj i situaciju, i siguran sam da će vam vaš odvjetnik pomoći u vezi s pravima koja su mu pročitana", rekao je Orie i nastavio na sljedeću temu.

"Prvo jedno relativno lagano pitanje, jeste li dobili kopiju optužnice na vlastitom materinjem jeziku?"

"Od te tri fascikle koje sam dobio, ja to nisam čitao", kaže Mladić.

"Optužnica je dokument na 37 stranica na kojima piše za što vas se tereti. U tim fasciklima je najvažniji dokument ta optužnica. Jeste li pregledali optužnicu", pitao je Orie.

"Ja sam pogledao fascikle i nisam čitao što u njima piše. Ako je bila u tim fasciklima, nije mi poznato što piše. One tri fascikle da bih pročitao treba mi najmanje dva mjeseca ako ne i više", tvrdi Mladić.

"Sad su me obavijestili da ste dobili optužnicu kao poseban dokument i to u srijedu. Jeste li dobili taj dokument", nastavio je Orie.

"Odvjetnik Aleksić mi je pokazao nešto kad smo se susreli. Ali ako je to optužnica, onda sam je vidio, ali nisam pročitao. Ja želim imati valjanu obranu, a ne da mi tu sjedi jedan čovjek kojega ne poznajem", izvlači se Mladić.

Orie je zatim pitao odvjetnika je li pročitao optužnicu s Mladićem. "Pročitao sam mu optužnicu i nisam stekao dojam da nešto nije razumio", rekao je Mladićev odvjetnik Aleksić, na što je sudac rekao da može nastaviti današnji postupak te pitao Mladića želi li da mu se danas pročita optužnica.

"Ne želim da mi se pročita optužnica ni u jednom slovu, ni u jednoj rečenici", rekao je Mladić. Orie je rekao kako će ukratko rezimirati optužnicu.

"Teretite se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje pravila ratovanja te u nekim točkama i za udruženi zločinački pothvat. Karadžić i Mladić su prema optužnici bili ključni članovi sveobuhvatnog zločinačkog pothvata. Svrha toga je bila trajno uklanjanje bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata. Mladić je sudjelovao u vršenju genocida, progona, istrebljenja, ubojstava, deportacije. Svrha drugog udruženog zločinačkog pothvata je bilo eliminiranje bosanskih muslimana iz Srebrenice, Mladić je sudjelovao u tome putem ubijanja muškaraca i dječaka, te odvođenjem žena i starijih iz Srebrenice", rekao je Orie kratko te nastavio čitati optužnicu po točkama:

"Točka 1. Genocid - politički i državni organi bosanskih Srba kao i srpske snage proveli su kampanju eliminacije bosanskih muslimana. Ta kampanja je sadržavala: ubijanje bosanskih muslimana i Hrvata, silovanje, mučenje, fizički su ih željeli uništiti.

Točka 2 - Genocid: Oko 6. srpnja 1995. snage bosanskih Srba su napale enklavu Srebrenica čije je zauzimanje bilo planirano. U roku od nekoliko dana od napada Mladić i drugi su formulirali cilj da se eliminiraju bosanski muslimani u Srebrenici ubijanjem muškaraca i dječaka te istjerivanjem žena. Škorpioni su terorizirali bosanske muslimane u Potočarima, zatim su razdvojili muškarce i dječake od žena i starijih. Muškarce i dječake su pogubili, tisuće njih. 13. srpnja snage su počele organizirana pogubljenja. Tisućama žena nanesena su ogromna psihička oštećenja.

Točka 3 - Zločin protiv čovječnosti - Ratko Mladić, djelujući kao pojedinac ili u dogovoru s drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, planirao je, poticao, naredio, počinio ili na drugi način pomagao i podržavao planiranje, pripremu ili izvršenje progona bosanskih muslimana, bosanskih Hrvata ili drugog nesrpskog stanovništva u sljedećim općinama: Banja Luka, Bihać-Ripač, Bijeljina, Bosanska Gradiška, Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bratunac, Brčko, Doboj, Foča, Gacko, Kalinovik, Ključ, Kotor Varoš, Nevesinje, Novi Grad, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Srebrenica, Teslić, Vlasenica, Vogošća i Zvornik

Točke 4, 5, 6 - Istrebljenje i ubojstvo: od 12. svibnja 1992. i najmanje do 22. prosinca 1996., general Ratko Mladić, djelujući kao pojedinac ili u dogovoru s drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, planirao je, poticao, naredio, počinio ili na drugi način pomagao i podržavao planiranje, pripremu ili izvršenje istrebljenja i ubojstva bosanskih muslimana, bosanskih Hrvata ili drugog nesrpskog stanovništva u spomenutim općinama.

Točke 7 i 8 Deportacija i nehumana djela

Točke 9 i 10 Teroriziranje i kršenje pravila ratovanja - u vrijeme kada je BiH međunarodno priznata država, Sarajevo je bilo izloženo granatiranju i svakodnevnim napadima. Snajperi i granatiranje korišteni su za sakaćenje i ubojstva civila u Sarajevu. Stalna prijetnja smrću izazvala je traume stanovnicima Sarajeva.

Točka 11 Uzimanje taoca kao kršenje zakona i običaja ratovanja - u odgovoru na granatiranje Sarajeva i drugih područja BiH, stranke NATO-a su izvršile zračne napade, snage bosanskih Srba su zatvorile više od 200 pripadnika mirovnih snaga na različite lokacije kako bi zaštitili te lokacije od zračnih napada NATO-a i spriječile nastavak zračnih napada. Komandantima UN-a upućene su prijetnje da ako nastave napadati da će stradati oni koji su zatvoreni. Neki od zatočenika su zlostavljani."

"Ovim je završeno čitanje rezimea optužnice. Gospodine Mladiću, pozivamo vas da se izjasnite o krivici u roku od 30 dana po svakoj točki optužnice. Možete se i danas izjasniti o krivnji", rekao je Orie zločincu.

"Vi ste malo stariji čovjek od mene. Ja bih želio dobiti ovo što ste pročitali, ove gnjusne optužbe protiv mene. Da to pročitam sa svojim odvjetnicima. Meni treba više od 30 dana da to shvatim. Ove gnjusne riječi nikada nisam čuo niti mogu to shvatiti", rekao je Mladić na što ga je Orie upozorio da su to točke optužnice i da ima rok od 30 dana jer nema nikakvog dobrog razloga da se ne pridržava tog roka. "S obzirom na to da se nećete danas izjasniti o krivnji, zakazujem novo ročište 4. srpnja u deset sati", rekao je Orie.

Mladić je želio još nešto reći pa se obratio svom odvjetniku i to naglas da ga čuje cijela sudnica. Odvjetnik je zatim zamolio suca da se napravi kratka pauza od deset minuta što je dozvoljeno.

Po povratku s pauze, službenica suda pročitala je pravila ispitivanja. "Imate period od 30 dana za podnošenje bilo kakvih podnesaka. Podnesci obuhvaćaju prigovore u kojima se navode formalni nedostaci optužnice", rekao je Orie te je Mladića uputio da se konzultira s odvjetnikom te ga pitao želi li pitati nešto. "Možete zatražiti privatnu sjednicu, to znači da su podignuti zastori i da se ne emitira ništa van. Ni u galeriji za javnost se ne može ništa čuti. Želite li pokrenuti pitanje vezano za vaše zdravstveno stanje", pitao ga je Orie.

"Želim samo par riječi reći o svom zdravstvenom stanju na privatnoj sjednici", rekao je Mladić čime je prekinut prijenos.

"Želim reći par rečenica jer su ovdje svi novinari iz svijeta. Ja se ne plašim novinara i javnosti svih nacija. Ja sam branio svoju zemlju i svoj narod, nisam branio Ratka Mladića. Sada branim Ratka Mladića pred vama. Prema meni su postupali ljudski, ali me nervira ova procedura. Kad vidim na televiziji one fantomke više bih volio da ubiju mene Ratka Mladića. Ja ne ubijam ni muslimane kao muslimane ni Hrvate kao Hrvate, ne ubijam sada u Libiji, ja sam branio svoju zemlju", rekao je Mladić.

Orie ga je prekinuo i upozorio da ne treba brkati stvari da mu je rekao da se može požaliti na način na koji se prema njemu odnose u pritvoru, a ne što je radio. "Imate li neka druga pitanja u kontekstu sadašnje situacije ili vašeg pritvora, a ne o prošlosti."

"Ja želim da živim i da doživim slobodu, jer i ovakav kakav sam, branim svoju zemlju i svoj narod, a ne Ratka Mladića. Ja ne znam koliko će trajati proces, a koliko ću doživjeti,  zna to samo onaj gore. O proceduri, ako želite da vam kažem što me nervira, ne želim da me vode ispod ruke k'o slijepca. Ja sam general Ratko Mladić, u cijelom svijetu znaju tko sam. Ne želim da me vode ispod ruke", rekao je Mladić.

Orie je na to rekao da je njegova želja unesena u zapisnik te da je sljedeće ročište 4, srpnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.