Nema otvorenog plamena u PP-u Biokovo. Ravnatelj: Mislili smo da je šteta puno veća

Screenshot: HRT

Stanje s požarima na području Tučepa i Podgore se smiruje. Trenutačno nema otvorenog plamena. Jučer je vatra zahvatila i dio Parka prirode Biokovo, javlja HRT.  Vatrogasci su s pomoću zračnih snaga uspjeli zaustaviti širenje vatre, kazao je novinar HRT-a za Regionalni dnevnik.

Slavo Jakša, ravnatelj Parka prirode Biokovo, izjavio je da štete ima, ali da šuma koja je izgorjela nije sva šuma dalmatinskog crnog bora, tu ima i alepskog bora. 

"Mislili smo da je šteta puno veća"

"U početku smo mislili da je šteta puno veća, međutim, kad se dim digao, kada je došlo sunce, kada smo bolje mogli vidjeti šumu, zadovoljavajuće je stanje, puno je bolje nego što se mislilo u početku, tako da smo jako, jako zadovoljni. U dijelu gdje je izgorio dalmatinski crni bor dobro je stanje, nije izgorjelo u onom obujmo u kojem smo mislili da je, tako da smo s time zadovoljni.

Oko 100 hektara je unutar samog Parka prirode zahvaćeno požarom, a izvan Parka je oko 800 hektara na području općine Tučepi i općine Podgora.

"Kanaderi još gase, saniraju nepristupačno područje"

Kanaderi još natapaju ovo područje za koje je prijetila opasnost da se eventualno ponovno razbukta. Otvorenog plamena u Parku prirode Biokovo više nema, možda ima izvan Parka, dodao je Jakša.

"Ovo što vidimo je sve izdimljavanje, Kanaderi još gase, saniraju područje koje je nepristupačno. To su litice planine Biokovo. Za vikend se očekuje bura, pa ćemo svi biti tu i paziti da e ponovno vatra ne aktivira", dodao je.

Priroda će se, kaže, obnoviti, sama regenerirati. Ovo nije prvi put da šuma gori u Parku Prirode Biokovo, a nije niti prvi put da gori šuma dalmatinskog crnog bora. Sva područja na kojima su izgorjeli dalmatinski crni bor i alepski bor, obnovili su se, pa će tako biti, napominje Jakša, i ovoga puta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.