Ravnatelj Vinogradske: Bolnice su pod velikim opterećenjem, ali će izdržati

Screenshot: HRT

DAVOR VAGIĆ, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, večeras je u HTV-ovom Dnevniku komentirajući situaciju s covidom u Hrvatskoj rekao kako je naš bolnički sustav pod velikim opterećenjem, ali da će izdržati, dok je ravnateljica OB-a Bjelovar Ivanka Fehir Radanović rekla kako im nedostaje osoblja te da oskudijevaju uglavnom s medicinskim sestrama.

Vagić je rekao da su u bolnici nekad imali potrebu za kisikom od otprilike 500 litara na dan, dok je ovog trenutka to oko 3000 litara.

"Mi smo se, normalno, pripremili, imamo dva spremnika, u pripremi je treći, ali vam ovo zorno prikazuje pod kakvim je pritiskom i naša infrastruktura", rekao je Vagić.

Vagić: Bolnički sustav će izdržati

Ako se ovakve brojke nastave, koliko dugo naš bolnički sustav može izdržati?

"Naš bolnički sustav je stabilan, ali je pod velikim opterećenjem i to treba reći i to se vidi po brojevima kojima svaki dan svjedočimo. Naš bolnički sustav će izdržati", odgovara Vagić.

Ivanka Fehir Radanović, ravnateljica OB-a Bjelovar, rekla je kako na covid-odjelu sada imaju 68 pacijenata, a 16 ih je na respiratoru.

"Bolnički sustav je dosta opterećen, ali smo za sada isto stabilni", rekla je Fehir Radanović.

Dodala je da su posegnuli za mjerama širenja kapaciteta - dijelove bolnice su pretvorili u covid-jedinice, a proširuju i respiracijski centar.

Vagić je pohvalio suradnju svih zagrebačkih bolnica, istaknuvši da si pomažu oko covid-pacijenata, ali i ne-covid pacijenata.

"Cijeli zagrebački bolnički sustav djeluje sinergistički", rekao je Vagić.

Bolnicama nedostaju medicinske sestre

Govoreći o situaciji s osobljem, Fehir Radanović rekla je kako oskudijevaju uglavnom s medicinskim sestrama.

"Trudimo se napraviti najbolje što možemo. Moram istaknuti naše infektologe i anesteziologe koji su ovdje najizloženiji, a svakodnevno se bore s tim pacijentima po 24 sata. I sestre koje su 24 sata s tim pacijentima izuzetno su opterećene. Naporno je, nedostaje nam osoblja, isto smo u kontaktima s ostalim bolnicama, ako bude potrebe, tražit ćemo pomoć dalje. Trudimo se zaposliti što više sestara da mogu doći u ispomoć", rekla je ravnateljica.

Komentirajući uvođenje obaveznog cijepljenja u Austriji Vagić je poručio kako iskreno vjeruje da je cijepljenje jedini izlaz iz pandemije te je pozvao sve naše građane koji se nisu cijepili da razmisle i cijepe se.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.