Ravnateljica Sv. Duha o smrti u čekaonici: Iznenađeni smo i šokirani

Screenshot: Dnevnik Nove TV

RAVNATELJICA bolnice Sveti Duh Ana-Maria Šimundić za Dnevnik Nove TV komentirala je slučaj čovjeka koji je preminuo u čekaonici KB-a.

Čovjek se ugušio u povraćotini, a zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva utvrdila je da ga nitko nije obišao sedam sati. Ravnateljica Šimundić upitana je je li iznenađena nalazom inspekcije.

"U većem dijelu nalaz se podudara s našim, obavijest Ministarstva koju smo danas dobili također upućuje na propuste u vođenju medicinske dokumentacije, što je utvrdilo i naše Povjerenstvo za unutarnji nadzor", navodi Šimundić za Dnevnik Nove TV.

O optužbama za trgovinu utjecajem: Zatečeni smo

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva nije dobila tražene snimke nadzornih kamera bolnice Sveti Duh, ali i bez toga uputili su dopis Općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje na počinjenje trgovanja utjecajem i krivotvorenje službene isprave, ali i zbog sumnje na nesavjesno liječenje. O tome je Index danas ranije pisao.

Odgovarajući na pitanje je li Povjerenstvo utvrdilo i dio oko trgovanja utjecajem, Šimundić kaže: "Ne, taj dio, moram reći da smo zatečeni. Prema našim saznanjima toga nije bilo.

Ja sama nisam nikom nalagala takve radnje niti mi je poznato po dokumentaciji koju imam da su se takve radnje činile. Ako se to događalo, to je kategorija kaznenog djela i pojedinci koji su to činili moraju odgovarati, surađivat ćemo s institucijama", dodaje.

"Svi smo iznenađeni i šokirani"

Kada je riječ o slučaju, Šimundić ističe da o tome svakodnevno razgovara s pomoćnikom.

"Da, danas smo opet komentirali taj slučaj. Svi smo iznenađeni i šokirani. To su ozbiljne optužbe. Još jednom smo prošli kroz sve naše razgovore i očitovanja koja smo dobili, ali ne nalazimo elemente djela koje nam se stavlja na teret", izjavila je Šimundić.

Obitelj je izrazila nezadovoljstvo zbog nedostatka navoda o uzroku smrti. Šimundić objašnjava: "Pitanje je treba li uzrok smrti biti naveden na obdukcijskom nalazu ili ne. To je nešto o čemu patolozi raspravljaju. Neki će navesti uzrok smrti na nalazu, a neki ne."

"Moram vjerovati u naš sustav, liječnike i Povjerenstvo"

Na pitanje jesu li postojali dokazi da je pacijent bio posjećen tijekom dužeg razdoblja, Šimundić odgovara: "Nažalost, nemamo dokaze. Jedino što mogu je vjerovati našem Povjerenstvu i liječnicima s kojima smo komunicirali.

Moram vjerovati u naš sustav, liječnike i Povjerenstvo. Ako policijska istraga pokaže suprotno, to bi bio ozbiljan kazneni čin, ali pojedinac bi bio odgovoran za to", ističe Šimundić.

Ravnateljica tvrdi da ju DORH nije kontaktirao

Šimundić ističe da DORH još uvijek nije stupio u kontakt s njom. Na pitanje je li prihvatljivo da obitelj pronađe preminulog pacijenta i je li on preminuo satima prije nego što je to itko primijetio u bolnici, Šimundić odgovara:

"Prema nalazima našeg Povjerenstva i izjavama liječnika, pacijent je bio primjereno zbrinut. Nije bio ostavljen u čekaonici, pružena mu je liječnička skrb. Bio je pod nadzorom i ostavljen je do jutra radi daljnjih testiranja i donošenja odluke o daljnjem tijeku."

Na ponovljeno pitanje novinara kako je moguće da pacijent umre a da to nitko u bolnici ne primijeti, Šimundić kaže: "Ponavljam, prema nalazima našeg Povjerenstva, radilo se o iznenadnoj smrti koja se jednostavno nije mogla predvidjeti."

"Nadam se da na čelu bolnice ostajem do daljnjega"

Po pitanju upravljanja bolnicom i suočavanja s podmetanjima o kojima se priča te o pričama kako nije upućena u neke stvari Šimundić kaže da ona snosi odgovornost pred Upravnim vijećem. "Upravno vijeće me prati već godinu i pol. Na njima je da ocijene kako upravljam bolnicom", kaže ravnateljica.

"Ja mislim da rezultati trebaju govoriti sami za sebe, mi uvodimo red, konsolidiramo financije, poboljšavamo i povećavamo dostupnost zdravstvenih usluga", navodi Šimundić za Dnevnik Nove TV.

Dodaje kako se nada da na čelu bolnice ostaje do daljnjega. Hrvatska liječnička komora također provodi nadzor i istražuje je li bilo propusta u liječenju. Istragu će provesti i Komora medicinskih sestara.