Reakcija Gospodnetića: Imam farmu, ne zoološki vrt

Foto: Index

SUKLADNO Zakonu o medijima, Zahtjev za ispravkom članka "Obišli smo privatni "zoološki vrt" na Hvaru. Dočekale su nas mučne scene" i  "Inspekcija u zoološkom na Hvaru nije našla nepravilnosti”, objavljujemo u cijelosti.

...

Dana 15.7.2021. na stranici index.hr objavljen je tekst pod naslovom "Obišli smo privatni "zoološki vrt" na Hvaru. Dočekale su nas mučne scene.”, u potpisu autorica teksta Andrea Topić.

U predmetnom tekstu je izneseno više netočnih informacija i grubih opaski koje vrijeđaju ugled i dobar glas te čast gospodina Ivana Gospodnetića, kao i registrirane farme na lokaciji Bili Potok na otoku Hvaru.

Maliciozno je i netočno da se radi o zoološkom vrtu, sa ili bez navodnika, niti o bilo kakvom logoru. Radi se o farmi koja je registrirana dugi niz godina i kojoj je dodijeljen JIBG (jedinstveni identifikacijski broj gospodarstva).

Netočni su navodi o “mučnim scenama” u kojima žive životinje. Iste žive u uvjetima koji su sukladni domaćoj i europskoj pravnoj regulativi, pa i više od toga.
Netočan je cjelokupni pasus teksta podnaslova “Ispod hvarskog sunca životinje nemaju ni trunke hlada”, a odgovarajuće uvjete, među ostalim i odgovarajući hlad, potvrdila je inspekcija.

Također je netočan cjelokupni pasus teksta podnaslova “Za prijevoz životinje izdan prekršajni nalog” koji se odnosi na prijevoz tigra. Ivana Gospodnetića se ne tereti za nepropisni premještaj tigra, niti je tigar nepropisno premješten.

Sve navedeno je potvrđeno s više zapisnika nadležnih inspekcija koji su izlazili na lice mjesta po lažnim i zlonamjernim prijavama.

Inspekcija je utvrdila: da se životinje drže odvojene po vrstama; da svaka vrsta ima svoju nastambu sa zatvorenim i otvorenim dijelom, hranilicama i pojilicama (hrana i svježa voda), sve redovito čišćeno i održavano; da svaka životinja ima svoj boks u kojem se nalazi kućica gdje životinje imaju svoj hlad i gdje spavaju; da je na farmi osigurana voda za piće iz javnog hvarskog vodovoda, a električna energija putem solara; da je žičana ograda oko farme postavljena zbog sprječavanja ulaska neželjenih posjetitelja i radi zaštite samih životinja.

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata je obavila inspekcijski nadzor nad držanjem domaćih vrsta životinja te je utvrdila da su uvjeti držanja, smještaja, ishrane i veterinarsko zdravstvene skrbi nad životinjama u skladu s potrebama svake vrste te na zadovoljavajućoj razini.

Dakle, obavljen je koordinirani inspekcijski nadzor inspekcija zaštite prirode i veterinarske inspekcije Državnog inspektorata, a vezano za uvjete držanja životinja domaćih i stranih vrsta. Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata je obavila inspekcijski nadzor zakonitosti podrijetla i označavanja strogo zaštićenih i stranih vrsta životinja. Nadzorom je utvrđeno da sve zatečene jedinke posjeduju dokaz o zakonitom podrijetlu te su propisno označene.

Naposljetku, zbog cjelokupnog negativnog predznaka spornih tekstova moj restoran “Gariful” trpi značajnu imovinsku dobit, a sve zbog dovođenja u vezu sa prijevozom tigra na trajektu. Ivan Gospodnetić nije vlasnik tog tigra, ali je potrebno istaknuti da je tigar imao svu propisanu dokumentaciju i da je za vrijeme boravka na farmi imao najbolje moguće uvjete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.