Referendum u Rumunjskoj: Do sedam sati navečer izašlo tek 18,87 posto birača

Foto: EPA

PREMA posljednjim podacima rumunjskog Središnjeg ureda za izbore, do 19 sati, dva sata prije nego što će se zatvoriti biračka mjesta, na referendum o pitanju definicije braka u ustavu izašlo je tek 18,87 posto glasača.

Podsjetimo, rumunjski građani odlučivali su ovog vikenda na referendumu o tome žele li da se ustavom brak definira kao "zajednica muškarca i žene", a ne "supružnika", kako sada stoji.

Da bi referendum bio valjan potrebna je izlaznost od 30 posto birača

Referendum je započeo ove subote ujutro u sedam sati, a birališta će se zatvoriti večeras u 21 sat. Da bi referendum bio valjan, potrebna je izlaznost od 30 posto biračkog tijela, odnosno 5,4 milijuna građana.

Kampanja protiv LGBT osoba predvođena Koalicijom za obitelj, mrežom konzervativnih udruga, započela je 2013. godine u Rumunjskoj koja je dekriminalizirala homoseksualnost tek 2000-ih i to na zahtjev Europske unije prilikom pristupanja ovom savezu država. Do 2016. godine, Koalicija je prikupila 3 milijuna potpisa građana koji su zahtijevali referendum o ovom pitanju.

Ovog rujna parlament je odlučio provesti referendum te je za organizaciju izdvojeno 35 milijuna eura.

LGBT populacija u Rumunjskoj ionako ne može sklapati brakove

Unatoč podršci Pravoslavne crkve i ostalih vjerskih zajednica u Rumunjskoj te vodećih političkih stranaka i medija, čini se da su građani Rumunjske odlučili ne podleći zahtjevima konzervativnih udruga koje se širem diljem istočne i jugoistočne Europe. Iako referendum nije prošao, to ne mijenja puno za LGBT populaciju u Rumunjskoj gdje još uvijek nije dozvoljen nikakav oblik legalnog partnerstva za osobe istog spola.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.