Ova rekordno brza nova trajala je samo jedan dan, a zatim je nestala

Ilustracija: ESO

NEKE zvijezde svijetle jako, ali kratko. Ove prolazne nove znaju prošarati naše nebo, no samo svakih nekoliko godina neka od njih bljesne tako da se može vidjeti golim okom.

Nova je naziv za promjenjive zvijezde koje bez ikakvih prethodnih znakova bljesnu; sjaj im se u tom slučaju poveća i do sto tisuća puta (obično 25 tisuća puta). Zapravo se ne radi o nastajanju nove zvijezde, kako bi se moglo iščitati iz imena, već o eksploziji postojeće zvijezde slaba sjaja koja prilikom eksplozije, za nekoliko sati ili dana, postane zvijezda sjajnija i za 12 magnituda. Sjaj joj poslije toga slabi do prijašnje veličine.

Nedavno je kratko pojavljivanje upravo takve nove dalo astronomima priliku da istraže tajne svemira.

Postavljen rekord

Japanski astronom amater Seidji Ueda prvi je ukazao na ovaj zanimljiv događaj. Amateri astronomi uvijek promatraju nebo u potrazi za galaktičkim novama jer je to jedno od ključnih polja u kojima mogu pridonijeti znanosti.

Ueda je novu primijetio u noći 21. lipnja 2021. Nalazila se u sjevernom zviježđu Herkul. Ubrzo je nova dobila ime: V1674 Herculis (V1674 Her ili Nova Herculis 2021).

Nove obično dosegnu vrhunac sjaja nekoliko dana ili tjedana prije nego što izblijede. No Nova Herculis 2021. pripremila je iznenađenje. Postala je izuzetno sjajna, mogla se vidjeti golim okom, i izblijedjela je u jednome danu. To nadmašuje trodnevni rekord koji je postavila Nova V838 Herculis, također u zviježđu Herkul, 1991. godine.

Kako nastaju nove

Do ovakvih eksplozija dolazi kada bijeli patuljak uvlači zbog svoje velike gustoće i mase materijal s obližnje divovske zvijezde. Taj se materijal komprimira i zatim dolazi do nuklearne fuzije silovitog sjaja. Nove mogu eruptirati više puta, odnosno može doći do rekurentne nove. Također, mogu s vremenom prerasti u supernove, koje se mogu vidjeti diljem svemira.

"Bijeli patuljak koji je eksplodirao je masivan. Dodatno, masa mu se povećava i kreće prema eksploziji supernove 1A", rekao je astronom Sumner Starrfield sa Sveučilišta Minnesota za Universe Today.

Znanstvenici smatraju da je Nova Herculis 2021 od nas udaljena 15.500 svjetlosnih godina.

"Nastavljamo promatrati ovaj sustav jer se nije vratio u stanje mirovanja. Znamo da ima oscilaciju od oko 500 sekundi, što je vjerojatno period rotacije bijelog patuljka, te period rotacije od oko 3.6 sati, što je vjerojatno period rotacije binarnog sustava", rekao je Starrfield.

Izvješće o Novoj Herculis 2021 objavljeno je u časopisu Research Notes of the American Astronomical Society.

Pročitajte više