Rezultati iračkih izbora u četvrtak, premijer al-Maliki navodno vodi



PREDSJEDNIK iračkog izbornog povjerenstva rekao je kako će rezultati ključnih parlamentarnih izbora biti poznati za nekoliko dana. Faraj al-Haidari rekao je da će rezultati najvjerojatnije biti objavljeni u podatak, dok bi podaci o izlaznosti trebali biti objavljeni već danas.

U pobunjeničkim napadima tijekom jučerašnjeg dana smrtno je stradalo 36 osoba, najveći dio njih u glavnom gradu Bagdadu. Pola milijuna policajaca i vojnika diljem zemlje pobrinulo se da taj broj na bude veći. Izbori su ključni test nove iranske demokracije, budući da bi se američki vojnici trebali povući do kraja 2011. godine.

Iako zasad nema nikakve službene objave, dolaze vijesti da bi trenutni premijer Nouri al-Maliki mogao izaći kao pobjednik na izborima. Al-Malikijeva koalicija šijitskih, sunitskih, te manjinskih stranaka po preliminarnim podacima s terena vodi u devet od 18 iračkih provincija, iako još nisu poznati podaci iz Bagdada, ključnom mjestu za pobjedu na izborima.

Al-Maliki navodno u vodstvu

Al-Malikijeva koalicija vodi u dominantno šijitskim područjima, dok sekularno koalicija bivšeg premijera Iyada Allawija ima prednost u sunitskim područjima. Pri vrhu je i Irački nacionalni savez, koalicija u kojoj dominiraju klerikalna stranka Vrhovno iračko islamsko vijeće i stranka radikalnog klerika Moqtade al-Sadra.

Izlazak sunita na izbore u većim brojevima velika je razlika od prošlih izbora, kad su suniti uglavnom bojkotirali izbore. Jasnog pobjednika izbora neće biti. Koalicija koja dobije najviše glasova imat će zadatak sastavljanja nove vladajuće koalicije, a taj bi proces mogao potrajati mjesecima.

Ključnu ulogu trebali bi, kao i 2005. godine, odigrati Kurdi, ali ove je godine u igru ušla još jedna kurdska politička sila. Koaliciju Demokratske stranke Kurdistana, koju predvodi predsjednik te poluautonomne regije Masud Barzani, te Patriotske unije Kurdistana, koju predvodi irački predsjednik Jalal Talabani, napada blok imena Promjena, a to bi ovisno o rezultatima izbora moglo odraziti na nacionalnu sliku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.