Ribić više nije šef Matice hrvatskih sindikata

Foto: Matica hrvatskog sindikata

VILIM Ribić više nije šef Matice hrvatskih sindikata. Nije se kandidirao za novi mandat, a njegovo mjesto preuzet će Sanja Šprem, šefica Sindikata hrvatskih učitelja i dosadašnja potpredsjednica Matice. Na mjesto šefice izabrana je jednoglasno, priopćili su iz sindikata.

Šprem je izabrana podrškom od 43 glasa. Inače, Matica hrvatskih sindikata okuplja 11 sindikata iz područja zdravstva, predškolskog odgoja, osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja, pravosuđa, djelatnosti mirovinskog osiguranja, bankarskih djelatnosti i razminiranja. Osnovana je 1993., a od njezinog osnutka predsjednici Matice bili su Vilim Ribić (Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja), Dalimir Kuba (Sindikat hrvatskih učitelja) i Zdenka Gizdić (Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara).

Ribić se nije kandidirao

Ribić je ponovo za predsjednika izabran 2011. te je dužnost obnašao do ovih izbora, dok je Šprem do sada bila potpredsjednica i zamjenica predsjednika Matice te predsjednica Vertikale sindikata obrazovanja.

Na subotnjoj sjednici je izložen i pregled aktivnosti i učinaka Matice u proteklom razdoblju, provedena je rasprava o aktualnim sindikalnim temama, prihvaćeni su financijski izvještaj i izvještaj Nadzornog odbora za 2021. godinu te je usvojena politika Matice za 2022. godinu.

"Vilimu Ribiću, osnivaču i dugogodišnjem predsjedniku Matice hrvatskih sindikata, kojemu je, nakon odluke da se više neće kandidirati, ovo bio posljednji mandat, iskazana je posebna zahvalnost na predanom vodstvu i sindikalnom žaru. Čovjek od riječi i principa život je posvetio sindikalnoj borbi i obilježio posljednjih trideset godina sindikalizma u Hrvatskoj", priopćeno je iz Matice hrvatskih sindikata.