Richter se povukao s mjesta ravnatelja Srebrnjaka

Foto: Robert Anić/PIXSELL

PEDIJATAR Darko Richter prije sat vremena se povukao iz izbora i imenovanja na mjesto ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, kako je potvrdio Indexu. Rekao nam je da ga je nazvala predsjednica Upravnog vijeća, nakon čega se odlučio na taj potez.

"Zvala me predsjednica UV-a da je izašao video na Indexu u kojem kažem 'ne vjeruj Srbinu'. To je rekla moja prabaka, to je meni moj tata ispričao, ne ja. Ona je bila hrvatska pravoslavka. Isto tako nikad nisam rekao da je MPO silovanje u epruveti, nego da bi se moglo nazvati nekom vrstom silovanja u epruveti. A sad, što će biti sa Srebrnjakom, nek se zapitaju. Ako imaju politički podobnu osobu. Upravno vijeće je dalo ostavku, oni su izgubili glavu u medijskim nabacivanjima na mene. Oni su rekli da su oni podnijeli ostavku, a onda sam i ja. Ja sam mogao reći da sam uredno izabran, no ne pada mi na pamet", rekao je dr. Richter za Index.

"Htio sam napraviti važan posao za grad i za djecu grada Zagreba"

Navodi kako sve ovo sa Srebrnjakom više nije njegova briga.

"Oni sad moraju imenovati novo UV pa raspisati novi natječaj i izabrati novog ravnatelja, hoće li ikad više dobiti kandidata izvana, to ne znam. Srebrnjak je bolnica s 80 kreveta i 280 zaposlenika, kao i Klinika za pedijatriju KBC-a Zagreb sa 188 kreveta. Srebrnjak generira dug od najmanje 45 milijuna kuna. Trebao sam doći rješavati probleme, no, eto, moji vrijednosni stavovi su ispali glavni problem. Htio sam napraviti važan posao za grad i za djecu grada Zagreba. Sa svjetonazorom ne možete riješiti nijedan problem, a to je ispao najveći problem. Ovo se ne može politički oportunistički riješiti. Meni je laknulo", rekao je dr. Richter za Index.

"Meni uopće nije bio interes da budem šef Srebrnjaka, već da riješim situaciju s tom gradskom bolnicom za djecu. Meni je na kraju napravljena usluga da se maknem", kazao nam je dr. Richter.

Zapamćen po kontroverznim izjavama

Richter je, kako smo objavili, 2010. godine dao krajnje kontroverzne izjave o umjetnoj oplodnji. Richter je tada u intervjuu Glasu Koncila izjavio da su supruga i on bili protiv umjetne oplodnje jer ona "na neki način predstavlja silovanje u epruveti", a pozivao se i na Božje zakone. No javnost je Richtera puno više zapamtila po nečemu posve drugom. 

Sva je prilika da ne znate da se radi upravo o njemu, no novi šef Srebrnjaka je onaj liječnik koji je na zdravstvenom forumu ljudima na pitanja davao odgovore koji su postali viralni.

Treba reći i da su neka pitanja doista bila i luđa od Richterovih odgovora, no, kako god bilo, screenshotovi odgovora novog šefa Srebrnjaka obilato su se prije desetak godina dijelili na društvenim mrežama.

Na pitanja o kvržici iza uha Richter bi, primjerice, iskreno odgovorio tek: "Ne znam."

Majku koja je bila nestrpljiva čekajući nalaze za svoju kćer pitao je zašto je neurotična. 

 

Prije par dana smo razgovarali s njim. Donosimo neka pitanja i odgovore.

Vi ste u mirovini, kako ste se odlučili prijaviti na natječaj za ravnatelja Srebrnjaka?

Ja sam u mirovini od 3. kolovoza 2020. Nisam tražio produženje ugovora. Budući da sam od 2003. do 2008. godine radio na Srebrnjaku, pratio sam što se ondje zbiva. Nogalo me tad lijepo primio, no otišao sam iz bolnice zbog neslaganja s njim. Ne znam zašto mu se nisam uklapao, on je tad oformio svoju kliku, koja je prema meni bila neugodno nastrojena. Tad sam se vratio na Rebro, odakle sam i otišao u mirovinu.

Iz daljine sam pratio što se događa na Srebrnjaku, znao sam da će se raspisati natječaj za ravnatelja kad su razriješili dr. Čulu. Onda je jedne večeri supruga na vijestima čula da uskoro istječu prijave za natječaj za ravnatelja. Bez puno razmišljanja napisao sam molbu, odnio je na poštu i poslao.

Kakav je Vaš plan za Srebrnjak?

Nisam čudotvorac, mogu početi uređivati sistematizaciju bolnice, broj zaposlenih, nabavu, učiniti sve da funkcioniraju ambulante te da ponovno sprijateljim ljude koji tamo rade. Da stabiliziram stvari na mjestima na kojima je došlo do napetosti, a dolazilo je cijelo vrijeme do napetih situacija. Zbog Nogala je iz Srebrnjaka otišlo bezbroj ljudi, vrhunskih stručnjaka, poznatih liječnika.

Sad dolazim u situaciju koju moram stabilizirati, moj jedini kriterij prema zaposlenicima je hoće li oni sudjelovati u stabilizaciji bolnice. Ja neću nikoga mobingirati, to ne znam niti se želim time baviti. Nitko se ne mora bojati kako ću se prema kome ponašati jer ću se prema svima ponašati jednako. Želim da svi skupa radimo na stabilizaciji bolnice. Da se počne normalno i stručno raditi. Bolnica sad ima problema u ustroju, i to u službenom i neslužbenom.

Dakle, službeno imate određen broj odjela i pročelnika istih, a neslužbeno se zna tko je glavni u bolnici. Po meni svi pročelnici trebaju biti ravnopravni i isti, svačiji glas se jednako treba uvažavati, a ne da se sluša samo jednog, kao što je to sad. To gaženje svakog reda i uređenja je hrvatska bolest, a mene zanima ovaj problem Srebrnjaka, gdje su stvari dovedene do krajnosti.

Nema tu posebnih genijalnosti, već se stvari moraju svesti na domaćinsko ponašanje, da bude normalna atmosfera među osobljem i da se stručno radi.

Koji su glavni problemi Srebrnjaka?

Veliki gubici. Pitanje je zašto bolnica generira tolike gubitke jer ona radi i servisira velik broj djece, ali prihodi od poslovanja su skoro ispod mogućnosti isplata plaće. Možete si misliti ostalo, osim plaća, moraju se platiti režije, hrana, puno je tu drugih stvari koje treba odrađivati.

Osvrnimo se na neke Vaše izjave, koje su od Vašeg jučerašnjeg imenovanja ponovno u fokusu javnosti. Izjavili ste da je umjetna oplodnja silovanje u epruveti, kako to komentirate?

Ne bih se osvrtao na tu rečenicu. Išao sam objasniti zašto smo se supruga i ja odlučili na posvajanje djece koju imamo. Nismo mogli prirodno imati djece i posvojili smo djecu. 

Razlog zašto nismo išli na medicinski potpomognutu oplodnju za mene je bila negativna moralna ocjena tih postupaka. Pogledali smo tadašnji zakon, iz 1995., i kad smo vidjeli da piše da nije dopušteno osporavati majčinstvo ili očinstvo iz MPO-a, a ostavlja vas u nesigurnosti što je implantirano u ženu i netko može uzeti oplođenu od jednog para i implantirati drugom. To je nemoralan članak zakona koji nikoga ne čini sigurnim. 2009. je nekoliko žena tužilo po tom pitanju. Tu se nitko nije našao da zaštiti žene koje su sumnjale da su one majke, zabranjeno im je bilo ispitivati majčinstvo. Nikad se ne može ispitati koji je embrij implantiran u majku, ja radi toga nisam htio, to je sumrak zakonodavstva. To  su osnovni razlozi.

Kako komentirate činjenicu da su Vaši odgovori čitateljima na zdravstvenom forumu postali viralni?

Ja sam od 2000. do 2010. odgovarao na forumu pedijatrija. Stvarno sam odgovarao britko, trudio se i stručno, nisam nikoga ostavio bez odgovora na supstancijalna pitanja, imate i provokativna pitanja. Jedan dio pitanja je takav da je čovjek morao iskorigirati pitanje, nisam imao vremena baviti se visokim bontonom, morao sam biti brz i efikasan i dati stručan odgovor na pitanje koje sam trebao preformulirati.

To je bila praktički živa komunikacija, skoro sam isti dan odgovarao. Nekim liječnicima treba po 10 dana da odgovore, a ja sam odgovarao odmah i konkretno. Smatram i dalje da čovjek mora imati osnovni fundus znanja, ja to imam. Zašto mnogi drugi liječnici to nemaju pa ne odgovaraju na pitanja, ne znam. A meni onda stavljaju epitete da sam drzak, ovakav i onakav. Postavlja se pitanje zašto pedijatri ne znaju svoju struku. Treba reći i da se na forumima ne postavljaju akademska pitanja, ima ih svakakvih, na mnoga pitanja ne mogu dati odgovor bez pregleda.

Vidio sam da se opet dijele isječci tih pitanja i odgovora. Ima tamo svakakvih zabavnih isječaka. Nisam čovjek koji se želi pod svaku cijenu nekome svidjeti, takav stav mi se gadi. Ja sam ja. Ne pretjerujem u nekom patološkom smislu, ali ne odstupam od sebe.

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.