Riječki gradonačelnik pozvao građane da izađu na izbore za vijeća mjesnih odbora

Foto: HINA

RIJEČKI gradonačelnik Marko Filipović pozvao je danas Riječane da 12. ožujka izađu na izbore za vijeća mjesnih odbora, ocjenjujući da je riječ o najizravnijoj i najživotnijoj razini politike.   

Gradonačelnik Filipović istaknuo je da građani izborom predstavnika u vijeća mjesnih odbora mogu utjecati na pitanja vezana uz uređenje okoliša, promet, postavljanje komunalne opreme i slično. Dodao je da su se neki od vijećnika u mjesnim odborima u proteklome mandatu, od 2018. godine, istaknuli angažmanom i iznad propisanih okvira, i to radi poboljšanja života građana u svojoj četvrti. 

Prijavljeno 890 kandidata, najmlađi imaju 19 godina 

"Mjesna samouprava u Rijeci je vrlo dobro organizirana te znamo primati upite iz drugih sredina za savjete o načinu organizacije", istaknuo je Filipović. 
Na izbore za vijeća 34 riječka mjesna odbora u nedjelju izlaze 174 liste, od kojih 158 stranačkih, a ostalo su nezavisne liste. Prijavljeno je 890 kandidata, od kojih najmlađi imaju 19 godina, a najstariji 91 godinu. 

U Rijeci se provodi program malih komunalnih akcija koje predlažu građani preko javnog poziva, a o opravdanosti i prioritetima odlučuju vijeća mjesnih odbora, rečeno je na konferenciji za novinstvo. Tako se svake godine ostvari između 400 i 600 zahtjeva, radovi se financiraju iz gradskog proračuna, a u protekle tri godine za te je aktivnosti uloženo više od 16 milijuna kuna. 

Suradnja s udrugama, sportskim klubovima, volonterima, obrazovnim ustanovama... 

Vijeća mjesnih odbora provode programe u suradnji s mnogim udrugama, sportskim klubovima, volonterima, obrazovnim ustanovama i gospodarstvenicima na području zdravstva, socijalne skrbi, sporta, brige o djeci i drugom, za što se na godinu iz gradskog proračuna izdvoji oko milijun kuna. 

Vijeća mjesnih odbora sudjeluju u organizaciji 10 do 15 ekoloških akcija, stotinjak kulturnih događaja i pedesetak sportskih turnira na godinu, istaknuto je pri predstavljanju važnosti tih tijela. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.