Rijeke naglo rastu, dramatično kod Rakovice: Odsječeno selo, spašavaju turiste

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, Nikola Cutuk/PIXSELL

USLIJED intenzivnih oborina tijekom vikenda te prognoziranih oborina za prvu polovicu tjedna, u većem dijelu Hrvatske vodostaji rastu, posebice na slivu Save, Une i Kupe, izvijestile su navečer Hrvatske vode.

Iako stanje još nije kritično, zbog naglog porasta vodostaja rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici koja raste od pet do deset centimetara na sat, u pripremi su mjere obrane od poplava, a zbog zamućenosti na vodocrpilištu, vodu za piće potrebno je prokuhavati.

U Slunju je završeno punjenje vreća s pijeskom i postavljanje nasipa u Rastokama, u Karlovcu traje punjenje vreća, a Stožer je u kontinuiranoj komunikaciji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima u vezi s pripremnim mjerama obrane od poplava.

Prema projekcijama Hrvatskih voda, maksimalan vodostaj u Karlovcu očekuje se tijekom utorka, i to za Koranu 750 cm, a za Kupu 700 cm.

Rast vodostaja u Hrvatskoj Kostajnici

U ponedjeljak u 23 sata izmjeren je vodostaj od 377 centimetara, što je vodostaj dovoljan za proglašavanje izvanrednih mjera obrane od poplava.

Na Sunji je na snazi izvanredno stanje s vodostajem od 276 cm.

Sve mjerodavne službe ne žele da se ponovi loše iskustvo iz ranijih godina, a posebno od lani, kada je gradsko središte bilo pod vodom.

Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, sjeverne i srednje Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije.

Očekuje se značajan porast vodostaja Une, a maksimum u Hrvatskoj Kostajnici bi mogao biti sutra navečer, kada se očekuje vrh vodnog vala te bi vodostaji mogli dosegnuti izvanredno stanje mjera obrane od poplava.

 

Video: Općina Rakovica NEWS

Kako bi se upoznao sa situacijom, u nedjelju navečer najugroženije područje obišao je i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima. Tom je prilikom dogovorena nabavka svih nužnih materijala i uređaja za obranu od poplava.

Kostajnički Stožer civilne zaštite uputio je građanima upozorenje o postupanju u slučaju daljnjeg porasta vodostaja. Građani su pozvani da ne šire paniku, da se opskrbe dovoljnim količinama pitke vode i lijekova, da napune mobitele i pripreme ručne lampe, prate stanje vodostaja te slijede upute dežurnih službi.

Zbog velikih količina oborina iz tvrtke Komunalac su obavijestili građane s područja grada Hrvatske Kostajnice te općina Majur i Donji Kukuruzari kako je zamućena voda na vodocrpilištu Pašina vrela te ju je obavezno prokuhavati. Komunalac je ujedno najavio kako poduzima mjere da se uspostavi distribucija kvalitetne pitke vode.

Kako je najavljeno, u 18 sati se u Hrvatskoj Kostajnici održava izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

Zatvorene ceste u Karlovačkoj županiji

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije izvijestio je o stanju u toj županiji i aktivnostima obrane od poplava. 

Poručili su kako se trenutno na području Karlovačke županije poduzimaju pripremne radnje obrane od poplava.

"Trenutno se na području Karlovačke županije poduzimaju pripremne radnje obrane od poplava, i to na sljedećim lokacijama:

* Slunj – završeno punjenje vreća i postavljanje nasipa u Rastokama
* Ogulin – maksimalni vodostaj Dobre bio je u 16.00 sati 304 cm, situacija je stabilna, Stožer CZ održat će sjednicu ako bude potrebno
* Karlovac - održana druga sjednica Stožera civilne zaštite, u tijeku aktivnosti punjenja vreća u Vatrogasnom centru Karlovac na čemu su angažirana dobrovoljna vatrogasna društva VZG-a Karlovac. Stožer je u kontinuiranoj komunikaciji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima po pitanju pripremnih mjera obrane od poplava.

Na području Karlovačke županije zatvorene su sljedeće ceste:
* ŽC 3266 Furjan – Bogovolja (Slunj)
* ŽC 3219 Zagorje – Desmerice (Ogulin)
* LC 34098 Vitunj – Turkovići (Ogulin)
* LC 34133 Oštarije –  Zagorje Modruško (Josipdol)
* LC 34148 Janja Gora – Plavča Draga (Plaški)
* LC 34078 Mrežnički Varoš – Mrežnički Brig (Duga Resa)
* ŽC 3183 Pontonski most u Zvečaju.

Prema projekcijama Hrvatskih voda, maksimalan vodostaj u Karlovcu očekuje se tijekom sutrašnjeg dana, za Koranu 750 cm, a za Kupu 700 cm", izvijestili su.

U Karlovcu sutra vrhunac vodnog vala, bez veće opasnosti

Prema prognozama Hrvatskih voda, u utorak prijepodne očekuje se vrhunac vodenog vala na karlovačkim rijekama uzrokovan obilnom kišom, no vodostaj rijeke Korane ne bi trebao prelaziti 750 centimetara, što znači da će obrana od poplave ostati na tzv. pripremnim mjerama, priopćeno je u ponedjeljak navečer iz Stožera civilne zaštite Grada Karlovca.

Unatoč tome, traje punjenje vreća pijeskom, djelatnici Hrvatskih voda zatvaraju otvore na barijerama na području Logorišta, Mostanja i Turnja, a članovi stožera svih interventnih službi u kontinuiranoj su komunikaciji međusobno i s mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

Sutra će operativne snage karlovačke Civilne zaštite montirati mobilne protupoplavne barijere u naselju Koritinja da bi se spriječilo izlijevanja rijeke Kupe na prometnicu D 36.

Stožer poručuje građanima da je stanje na terenu pod kontrolom i da će obavještavati javnost o svim protupoplavnim aktivnostima.

Prema večerašnjim podacima Glavnog centra obrane od poplava, vodostaj Kupe uzvodno od Karlovca, u Kamanju, u stagnaciji je s tendencijom opadanja, u domeni srednje niskih voda, a nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta, no u rasponu od srednje niskih do visokih voda.

Prema riječima Zorana Čavlovića iz Glavnog centra, "zbog obilnih oborina na slivu Kupe porast vodostaja je brz i značajan, i to na Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani i Glini. Vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu će dosegnuti očekivani maksimum tijekom utorka te bi mjere obrane od poplava mogle biti u redovnim i ponegdje izvanrednim mjerama".

U Ogulinu (Gornja Dobra) tijekom dana postoji mogućnost poplavljivanja.

Nabujala Korana odsjekla selo

Vrhunac vodostaja na rijekama Kupi i Korani u Karlovcu očekuje se sutra tijekom dana, no prava drama s poplavom odvija se u gornjem toku rijeke Korane, u općini Rakovica.

Kako se navodi na FB stranici Općina Rakovica News, selo Korana je pod vodom i vatrogasci pokušavaju iz naselja izvući turiste koji su odsjeli u turističkom naselju. Navodi se da su i mostovi teško oštećeni pa nema komunikacije.

Kupa i Korana su u pripremnom stanju obrane od poplave, no zabrinjava brzina rasta vodostaja. Kupa raste čak 30 centimetara na sat.

 

U Sunji su već proglašene izvanredne mjere

U Sunji su pak već proglašene izvanredne mjere jer je vodostaj rijeke još prije podneva prešao 200 centimetara.

Vodostaji Save i njezinih lijevih pritoka rastu u domenama od niskih do srednje visokih voda. Vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnut će pripremno stanje obrane od poplava u srijedu s očekivanim vrhom vodnog vala u petak.

Vodostaji u Jasenovcu dosegnuli su pripremno stanje obrane od poplava te se sutra tijekom dana očekuje da će biti u redovnim mjerama obrane od poplava, s vrhom vodnog vala u petak.

 Zbog vremenske situacije u BiH vodostaji u donjem toku Save također će biti u porastu.

U porastu su i vodostaji rijeka u Lici (Lika, Gacka, Novčica) uz mogućnost izlijevanja iz korita.

Prognoza oborina za iduća tri dana

Hrvatske vode objavile su prognozu oborina za sljedeća tri dana.

Prema trenutačno raspoloživim hidrometeorološkim prognozama, u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju se znatne količine oborina, od 50 do 100 mm, mjestimice moguće i više. Manje količine oborina očekuju se tek na području jadranskih slivova (20-30 mm).

Za sliv Kupe i Save u Republici Sloveniji u iduća tri dana očekuje se više od 30 do 40 mm kiše, dok se u susjednoj Bosni i Hercegovini očekuju količine kiše od 70 do 100 mm, najviše tijekom dana.

Očekuje se da će najavljene nove oborine utjecati na dugotrajnost visokih vodostaja koji bi mogli potrajati 4 do 5 dana.

Stručne službe Hrvatskih voda kontinuirano prate hidrometeorološke prognoze i po potrebi će pravovremeno reagirati te operativno provoditi mjere obrane od poplava, izvijestili su iz Hrvatskih voda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.