Rishi Sunak u Belfastu pozvao na prekid političke blokade

Foto: EPA

Britanski premijer Rishi Sunak opetovao je u srijedu poziv na uspostavu sjevernoirskih institucija, pojačavši pritisak na unioniste koji ih bojkotiraju već godinu dana, u prigodi 25. obljetnice mira u britanskoj pokrajini.

"Pozivam vas da učinite sve kako biste Stormont", sjedište lokalne vlasti, "osposobili za rad", rekao je u Belfastu na konferenciji organiziranoj u prigodi obljetnice mirovnog ugovora.

"Siguran sam da je to dobra stvar" za jedinstvo četiriju nacija Ujedinjenog Kraljevstva, istaknuo je. "Svim srcem vjerujemo da je Sjeverna Irska jača u okviru Ujedinjenog Kraljevstva i da je Ujedinjeno Kraljevstvo jače sa Sjevernom Irskom", poručio je, obraćajući se unionistima Demokratske unionističke stranke (DUP).

Ocijenivši odredbe o odnosima poslije Brexita prijetnjom za britansku pokrajinu u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, DUP zasad nije uvjeren u uspjeh za koji se London izborio u višemjesečnim pregovorima s Bruxellesom.

DUP više od godinu dana bojkotira sjevernoirske ustanove u znak prosvjeda protiv posljedica Brexita za pokrajinu, onemogućivši tako formiranje vlade u kojoj sudjeluju republikanci i unionisti, kao što je predviđeno ugovorom na Veliki petak.

Na konferenciji na Kraljičinu sveučilištu u Belfastu u prigodi 25. obljetnice ugovora, s više strana su se čuli pozivi da se uvjeri DUP da prekine političku blokadu.

"Danas je na sjevernoirskim političkim dužnosnicima da preuzmu inicijativu, da uzmu povijest i sudbinu u svoje ruke", rekao je irski premijer Leo Varadkar.